2B ARAZİLERİN SAHİPLENİLMESİ
2B terimi söz konusu arsaların tanımının 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendi6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin B bendinde yer almasından kaynaklanmaktadır. Kadastro yolu ile orman alanları dışarısına çıkarılan ve bir daha orman vasfını kazanması mümkün olmayan alanlar 2B arazi olarak kabul edilmektedir.
2B arazi kullanıcıları ile devlet arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için yapılan yasal düzenleme ile 2B arazi satışları başlatılmış ve bu araziler üzerinde 31/12/2011 tarihinden önce bu arazilerin üzerinde kullanıcı olan ya da bu arazilerin üzerindeki taşınmazların sahibi olan kişilere bu arazileri satın alma hakkı verilmiştir. Bu sınırlamanın amacı 2B arazilerin rant aracı haline getirilmesinin engellenmesi ve sadece hak sahiplerinin satın almalarını sağlamaktır.
2B ARAZİ DEVREDİLEBİLİR Mİ?
2B arazi devri en çok merak edilenler arasında yer almakta olup bu arazilerin devredilmesine kesinlikle izin verilmemektedir. 2B arazi devir işlemleri Anayasanın 169. Maddesi kapsamında ele alınmakta olup ilgili madde şu şekildedir;
-- Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.
-- Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
-- Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.
-- Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.