Son aylarda ödenmeyen aidatlar nedeniyle başlatılan icra takiplerinde ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Av. Elvan Kakıcı Şimşek, "Site ve rezidans aidatları yükselen maliyetler nedeniyle hızla artıyor. Bu durum, özellikle orta gelir grubundaki vatandaşları olumsuz etkiliyor. Özellikle kiracılar açısından aidatın, kira bedelini aşmaması gerektiği önemle vurgulanmalıdır" dedi.
En Büyük Sorun Rezidanslarda Yaşanıyor
Kiracıların yoğun olduğu rezidanslarda aidat ödemeleri konusunda daha fazla sıkıntı yaşandığını belirten Şimşek, şu bilgileri paylaştı:
"Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, bina yöneticisi tarafından gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında icra takibi başlatılabilir ya da dava açılabilir. Ayrıca, aidat borcunu ödemeyen kat malikleri, gecikme süresine bağlı olarak aylık %5 oranında gecikme tazminatı ödemek zorundadır. Ancak bazı durumlarda maliklerin sorumluluğundaki borçlar kiracılardan talep edilebiliyor. Kiracıların, kendilerine düşen aidat tutarını bilinçli bir şekilde hesaplayarak, haksız taleplere itiraz etme hakkı bulunmaktadır."
Aidat Borcuna İtiraz Hakkı
Şimşek, aidat borçları için başlatılan icra takiplerine karşı borçluların yasal hakları olduğunu belirterek, şu detayları paylaştı:
"Aidatlarını ödemeyenler hakkında ilamsız icra takibi başlatılabilir. Borçluya ödeme emri tebliğ edildikten sonra, yedi gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Yapılan itirazla takip durur. Ancak haksız şekilde durdurulan icra takipleri nedeniyle ilerleyen süreçte dava açılırsa, borçlu ek olarak mahkeme giderlerini ve en az %20 oranında icra inkar tazminatını ödemek zorunda kalabilir."
Aidat borçları konusunda mağduriyet yaşamamak için kat malikleri ve kiracıların haklarını iyi bilmesi ve bilinçli hareket etmesi büyük önem taşıyor. Site ve rezidans yönetimlerinin ise aidat belirleme ve tahsil süreçlerini şeffaf şekilde yürütmesi, olası anlaşmazlıkların önüne geçebilir.