Gazete Vatan'dan Özlem Atilla'nın haberine göre, son yıllarda ekonomi gündeminin en önemli konularından biri kiralardaki fahiş artış. Astronomik zamların önüne geçebilmek için uzun bir süre yüzde 25 artış sınırı uygulandı. Ancak birçok ev sahibi mevcut kiracısını çıkararak evini yüksek bedel karşılığında yeniden kiralamanın yollarını arıyor.

Kiracılar ise bütçelerine uygun bir konut bulmakta zorlandıkları için oturdukları evi değiştirmek istemiyor. Ev sahibi ve kiracılar arasında fahiş zamdan tahliye anlaşmazlığına kadar pek çok sorun yaşanıyor. Ancak bazı durumlarda kiracı evden ayrılsa bile yaşanan sorun devam ediyor.

Türkiye Kira Getirisinde Lider Türkiye Kira Getirisinde Lider

Fırsatçı ev sahipleri kiracı evden ayrıldığında dahi kira talep edebiliyor. Kiracıların ise yaptığı bazı hatalar bu tür durumlarda mülk sahibinin lehine sonuçlanabiliyor. Uzmanlar kiracıların evden ayrılırken anahtarların teslim edildiğine dair yazılı bir belge almaları konusunda uyarıyor.

KİRA ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ 

Avukat Eser Eserçelik, “Kiraladığınız iş yerinden ya da daireden ayrılırken anahtarın teslim edildiğine dair yazılı bir tutanak düzenlemesi gerekiyor. Evden çıkmanıza rağmen kira borcunuzu ödeme yükümlülüğünüz devam ediyor.” diye konuştu.

İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİRACIDADIR 

2013 tarihli bir Yargıtay kararına atıfta bulunan Avukat Eserçelik, “Anahtar teslim tutanağı düzenlemediğiniz durumda, kiralanan daireden ayrıldığınızı ispatlayamayacağınız için kira borcu ödeme yükümlülüğünüz devam eder.

Çünkü kiralananın iade edildiğine dair ispat yükü kanunen kiracıdadır. Kiraladığınız daire ya da iş yerini boşaltırken mutlaka anahtar teslim tutanağı düzenlemeniz gerekir.” İfadelerini kullandı.

Peki kiraya veren anahtar teslim tutanağına imza atmaktan kaçınıyorsa nasıl bir yol izlemek gerekiyor? Avukat Eser Eserçelik şu şekilde açıklıyor;

“Mülk sahibi tutanağı imzalamaktan kaçınıyorsa bu durumda yasal yollardan halledebileceğiniz iki yol bulunuyor. Bunlardan biri sulh hukuk mahkemesine gidip dava açarak anahtar teslim etmek için yer tayin etmesini isteyebilirsiniz.

Bir diğer yol ise; notere gidip anahtarları teslim ederek karşı tarafa ihtar göndermesini isteyebilirsiniz.

Editör: Gayrimenkul Gündemi