Betonun metreküp fiyatının 5 bin lira olduğunu, ancak bunun gerçekte bin 500 lira olması gerektiğini belirten Karslıoğlu, "Betonda bir kartel var. Rekabet Kurumu'na defalarca başvuruda bulunmamıza rağmen sonuç alamadık" dedi.

Müteahhit Sayısı Drastik Şekilde Azaldı

DAİMFED'in, Adana başta olmak üzere 11 ilde faaliyet gösterdiğini belirten Karslıoğlu, federasyonların girişimiyle inşaat sektöründe bir düzenleme yapıldığını ve Adana'daki müteahhit sayısının 3 bin 200'den 141'e düştüğünü belirtti. İlgili yasanın yürürlüğe girmesiyle sektörde büyük bir dönüşüm yaşandığını vurguladı.

İşçi Sıkıntısına "Kader Mahkumları" Çözüm Olacak

İnşaat sektöründe iş gücü bulmanın zorlaştığını belirten Karslıoğlu, daha önce Suriyeli işçilerle bu açığı kapatmaya çalıştıklarını ancak Suriye'ye dönüşlerin artmasıyla yeni bir yol haritası belirlediklerini söyledi. Adalet Bakanlığı ile "Artık Mesleğim Elimde" projesini başlattıklarını ve bu kapsamda, terör ve yüz kızartıcı suçlar haricinde mahkumlara meslek edindirme eğitimi verileceğini belirtti. Kalıpçı, demirci, parkeci, boyacı gibi meslek dallarında 6 aylık eğitim programları uygulanacak.

Sektörde Gelir Dengesizliği ve Haksız Rekabet Sorunu

Karslıoğlu, sektördeki gelir dengesizliğine dikkat çekerek, "Bir vinç operatörü 150 bin lira maaş alırken, inşaat mühendisleri ortalama 40 bin lira kazanıyor. Bu adaletsizliği gidermek için yeni projeler geliştiriyoruz" dedi. Ayrıca, Emlak Konut'un lüks konutlara yönelmesiyle sektörde haksız rekabet oluştuğuna dikkat çekerek, "Müteahhitler yine Karadeniz bölgesinden seçiliyor, bu durum bölgesel müteahhitleri olumsuz etkiliyor" dedi.

Beton Karteli Konut Fiyatlarını Arttırıyor

Beton fiyatlarının konut maliyetlerinde en büyük giderlerden biri olduğunu belirten Karslıoğlu, "Bir konutun maliyetinin yüzde 35'i beton, yüzde 15'i demir, yüzde 12'si işçilik giderlerinden oluşuyor. Betonun metreküp fiyatının 5 bin lira olması, ev fiyatlarını doğrudan artırıyor" dedi.

Suriyenin İmarı İçin Şartlar

Suriye'de yeniden inşa sürecine dahil olabileceklerini belirten Karslıoğlu, "Projeler bazında ilerlemek istiyoruz. Önceden ödeme yapılması şartıyla, Suriye'de altyapı ve konut inşalarında yer alabiliriz" dedi.

Isı ve Su Yalıtımında Doğru Bilinen Yanlışlar Isı ve Su Yalıtımında Doğru Bilinen Yanlışlar

DAİMFED Başkanı Karslıoğlu'nun açıklamaları, inşaat sektöründeki temel sorunlara ışık tutarken, beton karteli, gelir dengesizliği, haksız rekabet ve iş gücü eksikliği gibi konulara dikkat çekiyor. Bu sorunların çözümü için DAİMFED tarafından atılan adımlar sektörü şekillendirecek gibi görünüyor.