Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan aylık sektör raporunun Eylül 2024 sonuçları açıklandı.

Raporda; geçmiş yılların orta vadeli programlarında altyapı, gelişmiş kentler ve kentsel dönüşüm gibi başlıklar altında inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayini ilgilendiren alanlarda hedefler açıklanırken, 2025-2027 dönemi orta vadeli programında ise “Afet Yönetimi” başlığı altında ilgili alanlardaki hedeflere yer verildiği bilgisi paylaşıldı. Raporda ayrıca, başta İstanbul olmak üzere yerel yönetimlerle iş birliği hâlinde kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesine hız verileceği belirtildi.
 
Yine İstanbul başta olmak üzere, afetlere karşı dayanıksız yapı stokunun yenilenmesi için hak sahiplerinin beklentileri ve dönüşüm alanlarının dinamikleri dikkate alınarak kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürüleceğinin altı çizildi. Raporda, programın bir diğer öne çıkana başlığına göre de sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verileceği bildirildi.

Konut Satış Fiyatları Artış Beklentisi Eylül Ayında Yılın En Düşük Seviyesine İndi

Ekonomide uygulanan sıkılaşma politikaları ile dezenflasyon süreci fiyat artışlarını sınırlanmasının hedeflendiğinin aktarıldığı raporda; 2024 eylül ayı itibariyle müteahhitlerin yapı / konut fiyatlarının artışına ilişkin beklentilerinin zayıfladığı belirtildi. Yerel seçimler sonrası sıkılaşma politikalarının uygulanması sonucu fiyat artış beklentilerinin gerilemeye başladığı anımsatılan raporda, konut / yapı fiyatlarında artış beklentilerinin eylül ayında yılın en düşük seviyesine indiği söylendi.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Eylül Ayında 1,9 Puan Geriledi

Ağustos ayında değişmeyen inşaat sektörü güven endeksinin eylül ayında yeniden gerilediği ve 86,2 puana indiği bilgisi paylaşıldı. Yerel seçimler sonrası inşaat sektörü güven endeksinde aşağı yönlü bir eğilim oluştuğu vurgulanan raporda; ağustos ayında düşüşün durağanlaştığı, eylül ayında ise sürdüğü aktarıldı.

Sıkılaşma politikaları ile inşaat sektörü üzerindeki sıkılaşma baskısının arttığı tespiti yapıldı. Sektörde, sıkılaşma önlemlerinin daha uzun sürebileceği beklentisinin değerlendirildiği, bu nedenle güven endeksinin gerileme eğilimi içinde kaldığı savunuldu. İnşaat sektörü güven endeksinin önümüzdeki 2 çeyrek boyunca zayıf kalacağı öngörüsü yer aldı.

Mevcut İnşaat İşleri Seviyesi Eylül Ayında 4,4 Puan Yükseldi

Eylül ayında mevcut inşaat işleri seviyesi 4,4 puan yükseldi. Türkiye İMSAD raporuna göre; mevcut inşaat işleri seviyesi temmuz ve ağustos aylarındaki gerileme ardından eylül ayında yeniden yükseldi. Mevcut işler seviyesini, mevsimsellik yanı sıra ekonomi politikası uygulamaları ile deprem bölgesi ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin belirleyeceği ifade edildi.

2024 Ağustos Ayında Konut Satışları Yüzde 9,9 Arttı

2024 yılı ağustos ayında 134 bin 155 adet konut satışı gerçekleşti. 2024 ağustos ayında konut satışlarının bir önceki yılın ağustos ayına göre yüzde 9,9 arttığı belirtilen raporda, ağustos ayında yılın en yüksek aylık konut satışının gerçekleştiği aktarıldı. Türkiye İMSAD raporunda, konut satışlarının yüksek faizlerden etkilenmeye devam edeceğinin altı çizildi ve konut / gayrimenkul sektörüne dönük yeni vergi düzenlemelerinin de beklendiği bildirildi. 2024 yılının geri kalanında yüksek faiz oranları ve yeni olası vergilerin, konut satışlarını sınırlayacağı öngörüsü paylaşıldı.

Sıkılaştırma Politikaları Üçüncü Çeyrekte İnşaat Sektörünün Finansman Olanaklarını Sınırladı

İnşaat sektörünün 2024 yılının üçüncü çeyreğinde, sıkılaştırma politikalarının finansman tarafındaki etkilerini daha çok hissetmeye başladığı vurgulandı. Raporda; özellikle kredi büyümesine getirilen sınırların, yüksek kredi faiz oranlarının ve likiditenin azaltılmasının inşaat sektöründe finansman olanaklarını azaltmaya devam ettiği bildirildi.

İzmir'i 'İnşa Edenler' Bir Araya Geldi İzmir'i 'İnşa Edenler' Bir Araya Geldi

Talep yetersizliğinin yaz aylarında yükseldiği vurgulanan raporda; 2022 başından bu yana talep yetersizliğinin en yüksek seviyeye çıktığı aktarıldı. Yüksek finansman maliyetlerinin ise inşaat sektöründe işleri sınırlayan en önemli unsur olarak öne çıkmaya devam ettiği ifade edildi.

İnşaat sektöründe yılın geri kalanında talep seviyesi ve finansal sorunların belirleyici olacağı aktarılan raporda, “Muhtemelen 2024 yılının dördüncü çeyreğinde de kısıtlayıcı koşullar sürecektir. İnşaat malzemesi sanayine dönük talep de buna bağlı olarak dördüncü çeyrekte de sınırlanacaktır. Enflasyonda hedeflenen düşüşün sağlanması hâlinde ise yılın son aylarında merkez bankası ve piyasa faizlerinde indirim beklentisi bulunmaktadır. Ancak olası faiz indirimleri ile talep ve finansman tarafındaki sıkıntıların azalması zaman alacaktır” ifadelerine yer verildi.

İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi Temmuz Ayında Yüzde 1,3 Azaldı

İnşaat malzemesi sanayi üretimi temmuz ayında 2023 yılı temmuz ayına göre yüzde 1,3 azaldı. 2024 yılının temmuz ayında alt sektörlerin birçoğunda üretimin azaldığı kaydedilen raporda; 2024 Ocak – Temmuz döneminde ise 8 alt sektörde üretimin geçen yılın ocak – temmuz dönemine göre arttığı, 14 alt sektörde üretimin azaldığı bilgisi verildi.  Bazı alt sektörlerde yüksek üretim artışları olduğu anımsatıldı.

Editör: Gayrimenkul Gündemi