Milliyet'te yer alan habere göre, kiracı ev sahibi uyuşmazlıklarında önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

1 Eylül’de devreye giren arabuluculuk sistemi sayesinde taraflar arasındaki uyuşmazlıklar önemli ölçüde azalmış, dava sayılarında ise belirgin düşüşler gözlenmişti.

Ancak ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak amacıyla çeşitli yollara başvurabiliyor. Son olarak yeni satın aldığı konutta eski kiracıyı çıkarmak için mülk sahibi noter üzerinden ihtarname çekti. Kiracı belirtilen sürece evden çıkmazken, mülk sahibi dava yoluna gitti. Mahkemeden ise emsal nitelikte bir karar çıktı.

Türk Yatırımcıların Yeni Gözdesi Dubai Türk Yatırımcıların Yeni Gözdesi Dubai

EV SAHİBİ İHTARNAME GÖNDERDİ: EVİ 6 AY İÇİNDE BOŞALT

Konuyla ilgili detayları Avukat Gizem Gonce anlattı. Gonce konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Müvekkilimiz kiracı, yaklaşık 10 yıldır oturduğu bir taşınmazın satılması akabinde yeni ev sahibine kira ödemelerini düzenli olarak ödemeye devam ederken, yeni ev sahibi kendisinin satın aldığı taşınmazdan bir ay içerisinde bir ihtarname gönderiyor ve ihtarnamede ‘ben artık evde ihtiyaç sebebi ile oturacağım, ‘evi altı ay içerisinde boşalt’ diyor.

Hukuken bu zaten mümkündür. Evi yeni alan malik, satın aldığı taşınmaza ilişkin bir ay içerisinde noterden kiracıya ihtarname göndererek ‘burada oturacağım, 6 ay içerisinde çık, bu süre içerisindeki kira bedellerini de IBAN numarasına gönder’ diyebilir.

KİRACI EVDEN ÇIKMADI! DAVA AÇILDI

Akabinde ise kiracı ise verilen süre içerisinde evden çıkmıyor ve oturmaya devam ediyor. Bunun üzerine yeni ev sahibi ihtiyaç sebebiyle tahliye talepli dava açıyor.

Mahkeme de bu davada gerçekten yeni ev sahibinin taşınmaza olan ihtiyacını samimi bulmadı. Eğer mülk sahibinin evde oturmaya ihtiyacı varsa ‘bu kişinin başka evleri de var neden o kiracının oturduğu evi özellikle boşaltmak istiyor?

DAVA REDDEDİLDİ! İŞTE GEREKÇESİ

Bunu gerçekçi ve samimi bulmadığı için mahkeme kiralanan taşınmazın ihtiyaç sebebiyle tahliye davasını reddetti. Bu genelde ev sahiplerinin kiracıyı evden çıkarmak için başka birisinin üzerine evi satıp kolay bir yola başvurdukları usul diyebiliriz.

Ancak artık mahkemeler de buna kanmıyorlar. Gerçekten ihtiyacın olup olmadığını ispatlamak gerekiyor. Halbuki ev sahibi ‘çocukların okulu yakın, işim yakın’ dese de bunların hiçbiri inandırıcı delil olarak kabul edilmedi. Bundan dolayı da yeni ev sahibinin açmış olduğu tahliye davası reddedildi.”

Editör: Gayrimenkul Gündemi