Mevcut olan yapıların üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakları, serbest dereceden istifade hakları bulunabilir.

Bunları gösterebilen veya bunların olmadığını gösteren belgeye de takyidat belgesi diğer adıyla Tapu Kayıt Belgesi denilmektedir.

Takyidat belgesi alabilmek için ise harç yatırmak gerekir, bu harcı yatırdıktan sonra takiydat belgesi alınabilir.

Takyidat Belgesi (Tapu Kayıt Belgesi) Nasıl Alınır?

Tapu Müdürlüğü, e-Devlet üzerinden takyidat belgesi alınabilmektedir.

Tapu Müdürlüğünden takyidat belgesi alabilmek için anlaşmalı olunan bankalara takyidat harcı yatırılmalıdır.

Bazı bankalar bu harçları sadece gişelerden tahsil ederken bazılarında ise ATM ve online bankacılık aracılığı ile de ödeme yapılabilmektedir.

Eğer iskan için takyidat belgesi almak gerekiyor ise ilgili apartmanda bulunan her daire bağımsız olarak harç ücretlerini yatırmalıdır.

Takyidat belgesi e-devlet üzerinden de almak mümkündür. Bunun için TKGM servisleri sayfasına başvurarak e-devlet üzerinden takyidat belgesi almak mümkündür.

e-Devlet platformu üzerinden giriş yapıldıktan sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sitemine giriş yapılarak işlemler gerçekleştirilmektedir.

Bunun dışında yine e-devlet üzerinden sağlanan Web Tapu hizmetine giriş yapılarak da ilgili belgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Takyidat Belgesini (Tapu Kayıt Belgesi) Kimler Alabilir?

Takyidat belgesi, bizzat malik ya da maliklerin kanuni vekilleri tarafından alınabilmektedir.

Takyidat belgesi ile ilgili bilgilerin başka kişilere verilmesi yasaktır. Takyidat belgesi, tapu ile ilişkisi olmayanlara verilmez.

Takiydat belgesi Tapu Müdürlükleri tarafından verilir.

Takyidat Belgesi (Tapu Kayıt Belgesi) Neden Önemlidir?

Takyidat belgesi, gayrimenkul alımı sırasında oluşacak sorunların önüne geçmek içindir.

Takyidat belgesi, alınmak istenen gayrimenkulün üzerinde şerh veya borç gibi problemlerin önceden görülebilmesini sağlar.

Herhangi bir mülkün tapu sicil kütüğündeki tapusu üzerinde şerh, beyan veya irtifak hakları gibi sınırlamalar mülk kullanımını engelleyebilir.

Mülkün üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakkı, serbest dereceden istifade hakkı gibi sınırlamaları gösteren belgeye takyidat belgesi denilmektedir.

Editör: TE Bilisim