DÜŞEY ÇATLAKLARA DİKKAT

Yıkılma riski olan binaların önceden tespit edilmesi gerekiyor. Genellikle zaaf göstermeye başlayan binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar meydana gelir. Düşey çatlaklar oluşması binanın sona geldiğini gösterir.

Bu çatlaklar genellikle binanın en alt katında yani yüklü en çok olduğu bodrum katlarında oluyor. Bodrum katları da her gün gördüğümüz yerler olmadığı için binaların taranması gerekiyor.

Bina sahiplerinin binayı iyice görmesi gerekiyor. Bir an önce tarayıcı bir gözle bakmaları ve bağlı oldukları belediyeye inceletmeleri gerekiyor. İnsanın kendi hastalığını dinlemesi gibi bir şey.

HANGİ ÇATLAKLAR TEHLİKE HABERCİSİ?

-- Kolon, perde kolon, kiriş, döşeme gibi taşıyıcı elemanlarda çatlaklar varsa,

-- Duvarlarda 1,5 milimetreyi geçen çatlaklar varsa,

-- Duvarlarda yatay veya 45 derecelik açıyla ilerleyen çatlaklar varsa,

-- Duvarlarda birbirine paralel dikey çatlaklar varsa dikkatli olmakta fayda var.

BOYA VE SIVA ÇATLAĞI TEHLİKE İŞARETİ Mİ?

Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir. Sıcaklık değişimleri, uygulama hataları, yalıtım sorunları gibi sebeplerle görülebilirler. Kapı ve pencere çevrelerinde daha sık görülürler.

Bu çatlak türlerinde dikkat edilmesi gereken ilk şey; boya ve sıva çatlağının nerede görüldüğüdür. Eğer kolon, kiriş, döşeme gibi alanlarda görülüyorsa masum çatlaklar olmayabilirler.

Böyle durumda yapılması gereken en güzel şey boya/sıva çatlağının kazınması ve çatlağın kolonda/kirişte devam edip etmediğinin tespit edilmesi. Eğer taşıyıcı elemanda devam eden bir çatlak yoksa, yüksek olasılıkla korkacak bir şey de yok demektir.

Buradaki altın kural: 1,5 milimetre kuralı! Eğer çatlak kalınlığı 1,5 milimetreyi geçiyorsa yerinde incelenmesi gerekebilir. Yine birbirine paralel çatlaklar varsa veya çok sık çatlaklar varsa bunların da yerinde incelenmesi uygun olacaktır.