TÜRKÇİMENTO tarafından Portland çimentonun patentinin 200. yılı nedeniyle ODTÜ’de “Prof. Dr. Mustafa Tokyay Onuruna Portland Çimentonun Dünü Bugünü Yarını: 200 Yıllık Serüven” etkinliği düzenlendi. Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, Prof. Dr. Mustafa Tokyay’a sektöre ve Birliğe olan katkılarından ötürü teşekkürlerini iletti. Portland çimentonun iki asırlık mirasının yanı sıra sektörde yaşanan dönüşüm ve yeniliklere vurgu yapan Bozay şunları söyledi:

“Portland çimento yalnızca geçmişin bir ürünü değil, aynı zamanda geleceği şekillendirecek bir malzeme olmaya devam ediyor.  Bu malzeme, modern şehirlerin inşasında önemli bir kilometre taşı olmuştur ve gelecekte de sağlam, güvenilir yapılar inşa etmeye katkı sağlamaya devam edecektir. Portland çimentonun mirasını geleceğe taşırken, aynı zamanda çevresel sorumluluğumuzu da göz ardı edemeyiz. Karbon salımını azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve çevre dostu üretim teknikleri geliştirmek, sektörümüzün odak noktaları arasında. Yeşil beton, alternatif hammaddeler ve enerji verimli üretim gibi alanlarda önemli adımlar atıyoruz. Portland çimentonun 200. yılı, geçmişe saygımızı ifade ederken, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı yeniden teyit ettiğimiz bir dönüm noktasıdır”.   

Yapıştırıcı Çözümlerinde Öncü Marka Tesa Türkiye’deki 30’uncu Yılında Yapıştırıcı Çözümlerinde Öncü Marka Tesa Türkiye’deki 30’uncu Yılında

Portland çimentonun 200. yıl etkinliğinde konuşan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

 “Hem bilime hem de çimento sektörüne büyük katkılarda bulunan, akademik çalışmalarıyla bizlere ilham vermiş olan ve 2019 yılında emekli olan çok değerli hocamız, eski bölüm başkanımız Prof. Dr. Mustafa Tokyay’ı onurlandırmak için toplanmış bulunuyoruz. 50 yılı aşkın süredir, özellikle çimento, beton ve mineral katkılar üzerine yaptığı araştırma çalışmaları ile sadece üniversitemizde değil, ülkemizde de bu alandaki bilgi birikimine önemli katkılar sunmuştur. Hepimiz onun çalışmalarından ve hayat felsefesinden çok şey öğrendik. Kendisine bugüne kadarki katkıları için yürekten teşekkür eder, sağlıklı bir emeklilik dönemi dilerim.”

Prof. Dr. Mustafa Tokyay’dan Duygu Dolu Sözler: “Öğrencilerimden de çok şey öğrendim”

 Tokyay bu anlamlı etkinlikte şunları söyledi: “Değerli dostlar, değerli arkadaşlarım ben bütün öğrencilerimin boynuz olduğuna inanıyorum, ben ise kulağım.  Ve hepsiyle de gurur duyuyorum boynuz kulağı geçtiği için. Bundan sonra ne kadar devam ederiz onu bilmiyorum ama bir daha 200. yılı nereden buluruz. O yüzden bu güzel etkinliğin yapılmasından yana oldum. Hepinize katıldığınız için çok teşekkür ederim. Ama şunu da bilmenizi isterim ki ben öğrencilerimden de çok şey öğrendim” dedi.  

Betonart Programı ve Gençlere Destek

TÜRKÇİMENTO’nun genç mühendis ve mimarlara yönelik yürüttüğü Betonart programı da etkinlikte geniş yer buldu. 2002 yılından bu yana sektöre genç yetenekler kazandırmak amacıyla yürütülen programın, öğrencilere teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı sunduğu ve sektördeki öncülerle bir araya getirdiği vurgulandı. Bu yıl 18 öğrenci ve akademisyenin katkılarıyla gerçekleşen programın teması “timeless/zamansız” olarak belirlendi ve yaz okulunda önemli projeler hayata geçirildi. Etkinliğin açılışı, Mimar Dr. Ferhan Yalçın’ın yaz okulu projelerine dair sunumuyla devam etti. 

İki panel olarak organize edilen etkinliğin ilk oturumu ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Sinan Turhan Erdoğan’ın moderatörlüğünde ve “Portland Çimentonun Dünü Bugünü” konusunda düzenlendi. Patent öncesi dönemden itibaren bugünün çimentosunun ele alındığı oturumda ODTÜ İnşaat Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Çimko Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca, Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kambiz Ramyar konuşmacı olarak yer aldılar.

Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman’ın moderatörlüğünde düzenlenen ve “Çimentonun Yarını” konusunun konuşulduğu ikinci panelde ise 3 boyutlu beton yazıcılar, inşaat yıkıntı atıkları ve uzayda çimento üretimi gibi geleceğin konuları ele alındı. Bu panelde Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, Cemtech Global Engineering Kurucu ve Yön. Kur. Baş. Yrd. Dr. Korhan Erdoğdu ve Oyak Çimento Dış Ticaret Direktörü Tuğhan Delibaş konuşmacı olarak katılım sağladılar.

Etkinliğin sonunda, Portland çimentonun sadece geçmişin değil, geleceğin de malzemesi olmaya devam edeceği mesajı verildi. TÜRKÇİMENTO olarak, sektördeki tüm paydaşların katkılarıyla bu iki asırlık mirasın sürdürülebilir bir şekilde geleceğe aktarılması hedefleniyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi