Okuyucuma genel olan bir husus olarak şunu söyleyeyim ve sonra özel durumunu açıklayayım. Kira sözleşmelerinde uzatma yılı olarak on yıl dolduğunda kiraya verenin tahliyeyi isteme hakkı var.
Dikkat edilirse on yıl kira sözleşmesinin başlangıcından hesaplanmıyor. Kira sözleşmesinde belirtilen süre bitecek, bu süre bittikten sonra on yıl hesaplanacak, uzatma süresinin on yılı bitip on birinci yıl başında kiraya veren kiracının çıkmasını isteyecek.
Dolayısı ile her kira sözleşmesinde on yılın sonunda kiracı çıkacak diye bir şey yok. Şayet kira sözleşmesi bir yıllık yapıldı ise kiracının çıkmasını istemek 11 yılın sonunda, şayet kira sözleşmesi beş yıllık yapıldı ise kiracının tahliyesini istemek 15 yılın sonunda mümkün olacak.
Hele bazı şirketlerin yaptığı gibi kira sözleşmesi 10 yıllık yapıldı ise yirmi yılın sonunda tahliye istenecek. Dolayısı ile süreler böyle hesaplanacak.
Bitmedi, sözleşmeyi bu sürelere uyarak feshetmek isteyen kiraya veren, bu durumu kiracıya üç ay önceden bildirecek.
Yoksa hesaplanan süre dolduğu gün kiracıya “Hadi çık” demek mümkün değil. Okuyucumun kira süresini bilmiyorum ama hesaplamasına imkan tanıyan bir açıklama yaptığım zannediyorum. Bir de üç ay önceden bildirimde bulunma hususuna dikkat çekmek istedim, Bu da dava açabilme şartı yani çok önemli.