Apartman Gürültü Sınırı Kaç Desibel?
Gürültü geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete‘de yayımlanan bir düzenleme ile aşağıda anlatılan şekilde düzenlenmiştir.
Buna göre gürültü olarak konutlarda kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan;
Kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültüyü ifade etmektedir.
Yayınlanan yönetmelikte anlatılmak istenen komşunun yüksek sesli müzik açması, evcil hayvan beslemesi gibi sesler gürültü unsurunu oluşturmaktadır.
Gürültü desibel sınırları ise;
Otel Yatak Odası: 30 desibel
Hastane: 35 desibel
Oturma Odası: 60 desibel
Mutfak ve Banyo: 70 desibel
Yatak Odası: 35 desibel
Desibel sınırları bu şekilde belirtilmiştir. Yapılan düzenlemeye göre ev içinde motorlu aletler gibi araçlar yönetmelik kapsamında gün içerisinde 19:00 ve 07:00 saatleri arasında kullanılmayacak ve hassas kullanmak yasaktır.
Ses çıkarıcı alet, motorlu makineler, matkap, koşu bandı gibi rahatsız edici yüksek seslerin 19:00 ve 07:00 saatleri arasında çalıştırılması yasaklanmıştır. Kural dışı hareket eden gürültü çıkaran kişiler ise şikayet edilebilir.
Apartman Gürültü Yönetmeliği 2021
Her apartmanın bir yönetmeliği bulunur. Bu yönetmelikte kişilerin huzuru için kararlar alınır.
Verilen kararların içerisinde gürültü yönetmeliği de yer alır. Bu kararlar toplumun ve apartman sakinlerinin huzuru için verilir.
Yönetmelik 2021 kuralları ise aşağıdaki gibidir;
Mesai günleri içerisinde saat: 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ve 07:00 arasında yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Pazar günleri ve resmi tatillerdahil olmak üzere apartman ve site içerisinde ses yapılması yasaktır.
Elektronik aletlerin ve müzik aletlerinin sesi yalnızca oda içerisinde duyulacak seviyede açılmalıdır. Çevreyi rahatsız etmemelidir.
Apartman sakinlerinin her türlü yüksek ses ve gürültüden uzak durması gerekmektedir.
Apartmanda Çöp İzmirat Atma, Halı Silkeleme ve Gürültü Yapma
İlk olarak yapmanız gerekenler sizi gürültü yapma konusunda, izmarit atma ve çöp atma konusunda rahatsız eden komşunuz ile uzlaşmaya çalışmak olacaktır.
Uzmanlaşma yolumda gitmeyen, uyarılarınıza rağmen sizi dinlemeyen komşunuz için artık yasal yollara başvurmanızdan başka çare kalmamış demektir.
Hakkınızı Nasıl Aramalısınız?
Apartman Yönetim Kurulu, Zabıta, Belediye ve Polis yardımı ile bu sorunları çözebilirsiniz.
Apartman Yöneticinize giderek binaya ve bahçeye çöp atan, sigara izmaritlerini atan ve gürültü yapan, gece 12′ den sonra gürültü yapan komşunuzu şikayet edebilirsiniz.
Bunun sonucunda uyarıları dikkate almayan komşunuz için diğer yollara başvurun!
Alo Zabıta: 153
Alo Polis: 155
Jandarma: 156
Alo 181 ve Beyaz Masa 153 hatlarını arayarak hemen şikayet edebilirsiniz.
Zabıta ve Polis memurları şikayet ettiğiniz binaya gelerek komşunuzu uyarır. Daha sonra Kabahatler Kanunu madde 41 gereğince para cezası işlemi uygulanır.
Bu süreç içerisinde komşunuz uzlaşmaz ve sizi gürültü konusunda, çöp atarak çöpün kokusundan dolayı çevreye rahatsız vermeye devam ediyorsa tek bir yöntem kalmış demektir. Bu yöntem yasal yollar ile dava açmaktır.
Apartman Gürültü Şikayet Dilekçesi
Gürültü yapan komşunuz ile konuştunuz olmadı, yetkili birimlere şikayet ettiniz ve yine bir çözüme ulaşmadınız apartmanda huzurunuz kalmadı ise yapacak tek bir yöntem kaldı demektir. Dilekçenizi yazarak işlem yaptırmak.
Dilekçenizi hazırlayarak gereken kurumlara iletebilir ve şikayetçi olabilir dava sürecinizi başlatabilirsiniz.
Bina da gürültü yapmak, evcil hayvan beslemek, halı silkelemek ve çöp atmak bina, apartman ve sitelerde gürültü şikayetleri, evcil hayvan beslenildiği için rahatsızlıklar, halı silkeleyen komşudan rahatsızlık, çöp atma saati ve kuralına uymayan komşulardan oldukça bıkmış, uzlaşmaya gidememiş bir çok vatandaş bulunmaktadır.
Kurallara ve yönetmeliğe uymayan, düzene karşı gelen kişiler için yöneticiniz ile görüşmeniz, zabıta birimlerine ve polise ihbar etmeniz sonuçlarında hala sorunlarınız devam ediyor ise yukarıda belirttiğimiz dilekçeniz ile dava açabilirsiniz. Hiç kimsenin komşularını ve yaşadığı yerde çevredeki insanların huzurunu bozacak şekilde davranması kabul edilemez.
Uyku uyutmaması, Ağır koku oluşturacak şekilde yaşaması, Zamansız ve rahatsız edecek şekilde halı silkelenmesi, Eğlence ve mutluluk amaçlı her ne şekilde olursa olsun silah ve yüksek ses ile müzik dinlemesi, Komşuları rahatsız edecek şekilde yürümek, çocukların çok bağırması, Ses tonunun rahatsız edici bir şekilde olması, Diğer insanları rahatsız edecek durumda evcil hayvan beslemesi ve hayvanın etrafa gürültü rahatsızlığı verecek derecede havlaması zarar vermesi, Devamlı ve suretle komşusunu rahatsız edecek şekilde davranılması doğru kabul edilemez.
Bu durumda uyarıları dikkate almayan kişinin bu süreci, cezalar alarak gürültüden şikayet eden kişinin dava sürecine taşımasına sebep olabilir. Bir kerelik olan her şey bina sakinleri ve yönetmelik tarafından kabul edilir.
Fakat her devasında çevreyi rahatsız eden davranışlar kişiler için artık sorun haline gelir hatta kişilerde komşu gürültü takıntısı oluşturabilirsiniz.
Tatsızlıklara yol açmamak için apartman kurallarına uymalı ve toplumun huzurunu bozmadan yaşamaya özen gösterilmelidir.