Evin içinde yapılacak boya badana, fayans ve parke döşeme, elektrik ve sıhhi tesisat değişiklikleri gibi küçük tadilatlar, eğer tamamen iç kısımda kalıyorsa ve kiriş gibi taşıyıcı unsurlara zarar vermiyorsa izin almak gerekmiyor.

Ancak komşuluk hukuku gereği bina maliklerine yapılacak tadilat hakkında bilgi verilmesi gerekir.

TADİLAT RUHSATI NEDİR?

Mevcut gayrimenkulünüzde zaman içinde birtakım tadilatlar yapmak isteyebilirsiniz. Salonu yeni bir renge boyamak veya mutfağı yeni fayanslarla kaplamak bu duruma örnek olabilir. Ancak gayrimenkulün içinde yapılacak bazı değişiklikler tadilat ruhsatı gerektirir.

Tadilat ruhsatı, bir yapının dış görünüşünü veya temel ögelerini değiştirmek için belediyeden alınan bir izin belgesidir. Belediye tadilat izni kapsamında olan ve ruhsat alınmadan gerçekleştirilen değişiklikler gayrimenkulünüzün kaçak yapı seviyesine düşmesine neden olabilir.

KAT MÜLKİYETİ KANUNU'NDA TADİLAT HAKKI

Madde 19:

-- Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

-- Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. 

-- Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya ana yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. 

-- Kat maliki kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. 

-- Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile ana yapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. 

-- Her kat maliki ana gayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

BİNA TADİLAT SAATLERİ

Bina tadilatı ile muradınız bağımsız bölümdeki bir tadilat ise ortak yerlerden olmamak koşuluyla bağımsız bölümlerin iç mekânlarında ana binanın statiğini bozmayacak tadilatlar diğer kat maliklerinin onayı aranmaksızın her zaman yapılabilir.

Kat malikleri kurulunca dairelerdeki tadilatların belirli tarihler arasında yapılmasına ilişkin kararların hukuki dayanağı yoktur. Bu konuda karar alınmış olsa da bağımsız bölüm maliklerini bağlamaz. Böyle bir karar mülkiyet hakkının kullanımını sınırlama anlamını taşır.

Bağımsız bölüm malikleri, yukarıdaki sınırlamalara uymak kaydıyla ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde gösterilen saatler dahilinde dairelerinde diğer bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız etmemek kaydıyla tadilat yapabilirler.

Apartmanlarda tadilatların hafta içi 8.30-17.30, hafta sonu 11.00-17.30 arasında yapılması gerekir.

Ancak, bu saatler arasındaki tadilatlar esnasında da diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde gürültü yapılmaması yasal bir yükümlülüktür.

Uyarıya rağmen diğer komşuları rahatsız edecek şekilde gürültü yapılması halinde öncelikle kolluğa ve belediyeye başvurulur.

Şikâyet halinde Gürültü Yönetmeliği hükümlerine ve Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesi çerçevesinde idari para cezası verilmesi mümkündür.

Rahatsız edici davranışların devam etmesi halinde sulh hukuk mahkemesinden rahatsız edici davranışın önlenmesi yönünde karar istenebilir.

Mahkemece, durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak gürültünün önlenmesi için tedbir kararı verilebilir.

TADİLAT RUHSATI GEREKTİREN DURUMLAR

-- Bir yapının inşaatının baştan aşağı yapılacağı durumlarda yapı tadilat ruhsatı almak zorunludur.

-- Yapının siluetini değiştiren durumlar,

-- Bağımsız birimlerin metrekare cinsinden birim alanını ve toplam alanını değiştiren durumlar,

-- Cephe ve balkonlarda yapılan değişiklikler,

-- Odaları büyütme işlemleri ve ekstra merdiven eklemek,

-- Bir yapının dışarıdan görülen değişiklerinin tamamını içeren durumlar tadilat ruhsatı gerektirir.

-- Gayrimenkulünüz için satılık daire ilanı verdiğinizde tadilat ruhsatının bulunması dairenin satışını kolaylaştıracaktır.

-- Tadilat ruhsatı alınması gereken durumların yanı sıra her gayrimenkul için ruhsat gerektirmeyen tadilat işleri de mevcuttur.

TADİLAT RUHSATI NASIL ALINIR?

Tadilat ruhsatı alabilmek için gerekli belgeleri belediyeye teslim etmek gerekiyor. Tadilat ruhsatı için gerekli belgeler bölge belediyesine ve yapının tipine göre değişebiliyor. Belediyeye başvuru yaparken istenen belgeleri öğrenmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Tadilat Ruhsatı İçin Hangi Belgeler Gerekir?

-- Yapının bulunduğu yeri tam olarak gösteren tadilat dilekçesi (İlçe, mahalle, pafta, ada, parsel bilgileri yer almalı)

-- Tapu tescil belgesi

-- İmar durumu çap belgesi

-- Yapı nizamı

-- Kat sayısı

-- Saçak seviyesi

-- Yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri

-- İnşaat emsallerini gösteren bir belge