Ocak Ayında Tapu İşlemleri Rekor Kırdı: Harç Geliri Yüzde 82 Arttı Ocak Ayında Tapu İşlemleri Rekor Kırdı: Harç Geliri Yüzde 82 Arttı

2024 Konut Piyasası Değerlendirmesi

Türkiye genelinde aylık ortalama 120 bin konutun satıldığını belirten Yazıcı, yılın ilk altı ayında satışların yaklaşık %40’ının gerçekleştiğini, ikinci yarıda ise piyasanın hareketlendiğini ifade etti. 2024 yılında konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun gerisinde kaldığını belirten Yazıcı, reel fiyat artışlarının sürdüğünü ancak enflasyon karşısında konut değerlerinde düşüş yaşandığını dile getirdi. Kiralık konut piyasasında ise fiyat artış hızının yavaşladığına dikkat çekerek, kira fiyatlarının yüksek olmasının temel sebebinin konut fiyatlarındaki yükseliş olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası verilerine göre, 2024 yılında konut fiyatları %29 oranında artış gösterse de bu oran enflasyonun altında kaldı. Kiralık konutlarda ise %100’e yakın bir artış yaşandı. Yazıcı, enflasyonist ortamın kira artışlarını tetiklediğini ancak son aylarda kira fiyatlarında bir durağanlık gözlemlendiğini belirtti.

2025 Gayrimenkul Sektörü Beklentileri

Cansel Turgut Yazıcı, 2025 yılının gayrimenkul sektörü açısından daha zorlu bir yıl olmayacağını belirterek, "En zor dönemi geride bıraktığımızı düşünüyorum" dedi. Kiraya verilmek istenen mülkler için doğru kiracı seçiminin önemine değinerek, kira ödeyebilme kapasitesine sahip kiracıların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. 2025 yılında konut kredi hacminde artış beklendiğini, faizlerin düşmesi durumunda bu artışın hızlanacağını öngördü.

Öte yandan, Türkiye’nin konut stokuna dair verileri paylaşan Yazıcı, 2023 başından bu yana iki yılda satıştaki konut stokunun %4,7 oranında arttığını, kiralık konut stokunun ise %98’e yükseldiğini belirtti. Konut üretiminin hala yeterince cazip olmadığını ve orta-uzun vadede barınma krizinin devam edeceğini ifade etti.

Konut Piyasasında Dengeyi Sağlamak İçin Çözümler

Gayrimenkul sektöründe arz-talep dengesizliğinin giderilmesi için çeşitli çözüm önerileri sunan Yazıcı, sosyal konut arzının artırılması, yasal düzenlemelerle piyasanın dengelenmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini belirtti. Özellikle düşük gelirli vatandaşlar için uygun fiyatlı sosyal konut projelerinin uzun vadeli kiralama modeli ile geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca büyük şehirlerdeki yoğunlaşmanın önüne geçmek için alternatif şehirlerin cazip hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, kırsal alanlara dönüşün teşvik edilmesi ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi. Kira artış sınırları, boş konut vergisi gibi yasal önlemlerin de piyasanın dengelenmesine katkı sağlayabileceğini dile getirdi.