Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Nasıl zorunlu konut sigortası varsa, iş yerleri için de sigorta zorunlu olmalı” derken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de “Sigortanın kapsayıcı şemsiyesi genişletilmeli” açıklamasını yaptı.

İzmirli sanaciler ve sigorta sektörünün önde gelen isimleri ticaretten sanayiye ve tarıma kadar her sektörde sigortanın taşıdığı önemi, sigortacılık alanındaki gelişmeleri, yeni çözümleri ve 2024 yılı sigorta yenilemelerini mercek altına aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sigorta Birliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve NTV işbirliğiyle düzenlenen “İş Dünyası Sigorta Buluşması”nda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen ve Başkan Vekili Ahmet Yaşar, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı ile TOBB Sigorta Eksperleri Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem konuşmacı olarak yer aldı. İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hakan Ürün ve Metin Akdaş, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Yönetim Kurulu Üyemiz Nuray Eyigele İşleyen, İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İZTO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkan Yardımcısı ve İZTO Meclis Üyesi Ersoy Kocamanoğlu ile Komite Üyesi Şükrü Üzel, EBSO, İTB Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, İZTO Meclis ve Komite Üyelerinin katıldığı panellerde ‘sigorta zorunlu olmalı’ mesajı öne çıktı. 

Daha işin başında sigortalama işlemi yapılmalı 

“İş Dünyası Sigorta Buluşması”na katılan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işyerlerinde sigortanın zorunlu olması gerektiğine değinerek, “Nasıl zorunlu konut sigortası varsa, iş yerleri için de zorunlu olmalı. Çünkü iş hayatı ne kadar geç devreye girerse yaşamın döngüsü o kadar gecikiyor. Nasıl yapı denetim şirketleri varsa; inşaatlar, fabrikalar başladığı anda, temeli atıldığı anda sigortalama işlemlerinin de başlanması gerekiyor” dedi.

Toplumda sigorta yaptırılmasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının arttırılarak, sigortalanma oranlarının yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Yaşadığımız felaketler sigortanın önemini bir kere daha gösterdi. Sigortanın kapsayıcı şemsiyesinin genişletilmesi; yani mobilya, plastik, kimya gibi sigortalanamayan sektörlerimizin de sigorta kapsamına alınması bizim için önemli” açıklamasını yaptı.

Sigorta yaptıramayanlar var 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Işınsu Kestelli ise sigortanın tarım sektörü için olmazsa olmaz olduğunu kaydetti. Kestelli, “Özellikle bazı sektör ve ürünlerde sigorta yaptıramamanın yanı sıra risk kapsamları ve sigorta maliyeti açısından da bazı sorunlar var. Örneğin, pamuk işleyen çırçır fabrikası üyelerimiz sigorta yaptıramadıklarını belirtiyorlar. Bu nedenle tarıma özel çözüm üretme, özellikle de stratejik ürünlere devlet desteği sağlanması önemli” dedi.

Konutta Reel Gerileme Devam Ediyor Konutta Reel Gerileme Devam Ediyor

Enflasyonla birlikte maliyetler arttı 

“İş Dünyası Sigorta Buluşması”na katılan TSB Başkanı Uğur Gülen, 2023 yılının zor bir yıl olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı: “2023’te yüksek enflasyon, iklim değişikliği, afetler nedeniyle dünyada sigortacılığı zor bir dönemden geçti. Dünyada artan reasürans maliyetlerinin sigorta şirketlerinin maliyetlerini de artırdı. Bu da sanayicilerin sigorta fiyatlarına yansıdı.” Enflasyonla birlikte maliyetlerin ciddi oranda arttığını dile getiren Gülen, “İsim vermeden bir örnek vereyim. Çok büyük bir grup, 2023 yılında 10 milyon dolar sigorta primi ödedi; bu yıl 18.5 milyon dolar sigorta primi ödüyor. Aynı riskler için bir miktar sigorta bedellerinde artış var ama yüzde 85’lik dolar bazında bir artış var” dedi. 

“Keşke sigortalılık oranı daha yüksek olsaydı”

Kahramanmaraş depreminin 100 milyar dolarlık ekonomik kayıp yarattığını, sigortalı kaybın ise 5 milyar dolar olduğunu belirten TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, hasarın yüzde 90’ından fazlasını reasürans şirketlerinin karşıladığını açıkladı. Yaşar, “Keşke sigortalılık oranı daha yüksek olsaydı, oluşan hasarın 30-40 milyar dolarını sigorta sistemi karşılasaydı” dedi. Yaşar, Kahramanmaraş depremi sonrası alının önlemler ve dünyada artan reasürans maliyetleri nedeniyle önümüzdeki dönemde sigorta fiyatlarında artışlar olacağını vurguladı.

Sigorta reform ajandasını çalışıyoruz

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, Kahramanmaraş depremleri ile reasürans piyasasının baskısının arttığını belirtti. Obalı, “Teminat bulamama riskiyle karşı karşıyaydık. Ya fiyat artışına tamam diyecektik ya da teminatsız kalacaktık. Deprem sonrası sigorta reform ajandasını çalışıyoruz. Sigortanın başında riskin belirlenmesi, yönetilmesi gibi konularda çalışıyoruz. En kısa sürede sonuçlandıracağız” dedi.

Editör: Gayrimenkul Gündemi