Sabah'ta yer alan habere göre, yarı yüzyılı deviren Türkiye'nin öncü firması Mesa, yeni dönemde holdingi hem inşaat hem de tarım ve sanayi sektöründe büyütmeye devam edecek.
Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, 2023'ü değerlendirip, 2024 hedeflerini anlattı. Konut satışlarının faiz yükselişinden etkilendiğini söyleyen Boysanoğlu, "Dönüşüm gerçekten yapılırsa İstanbul'un konut ihtiyacı karşılanır" diyor. 9 konut projesi devam eden Mesa Holding, Yozgat'a kenevir, Afyon'da lastik yatırımları için gün sayıyor…
2023 sektör açısından nasıl geçti?
Sektör önce Kovid 19'la bir sıkıntı çekti. O dönemde kısıtlamalar inşaatları yavaşlattı. Vatandaşın yapı tercihlerini de değiştirdi. Bahçeli ve balkonlu evler istenince inşaat firmaları da bu yapılara yöneldi.
Biz pandemi öncesinde strateji değiştirip daha farklı projelere yöneldiğimiz için süreçten fazla etkilenmedik. Virüs ile sektörde duraksama olsa da sonrasında yeniden satışlar canlandı. Yeni fiyatlamalar oluştu. Bu süreç seçime kadar sürdü.
Ancak seçimden sonra faizlerdeki artış ihtiyaç sahiplerinin konut almasını zorlaştırdı. Bankalar da kredi vermekte isteksiz olunca satış eğrisi aşağı doğru döndü. İkinci el konut alacaklar da mevcut evlerini satsalar dahi bankalardan kredi alamadıkları için o alanda da satışlar aşağı yönlü…
Peki yıl sonunda satış rakamı nerede tamamlanır?
1 milyon konut satıldığını varsayarsak genelde yüzde 35'i birinci el konutlar olurdu. Bu yüzde 25'lere düştü. Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok.
Fiyatlar düşer mi? Fiyatlar konusunda sadece inşaat firmalarına yükleniliyor. Kimse arsayı sorgulamıyor. İstanbul'da arsanın konut maliyeti içindeki payı yüzde 50.
Aldığınız malzeme inşaat devam ederken yüzde 20-30 zamlanırsa, arsa sahibine de o oranda zam yapıyorsunuz. Fiyatlar daha da artıyor. Esas sorun arsa maliyeti. Avrupa'da şehir merkezlerinde arsanın konuttaki payı yüzde 25'i geçmez.
Kentsel Dönüşüm Yasası ile süreç hızlanır mı?
Yasa kentsel dönüşümü hızlandıracaktır. Fakat tabii birçok konu var çözülmesi gereken…
Bu işi nerede yapacaksınız? 1980 öncesinde konutların yapıldığı bölgelerde olacaksa ve orada müteahhidin de o projelere ilgi göstermesi isteniyorsa yoğunluğun iki katına çıkması gerek.
Peki orada altyapı bunu kaldırır mı? Depremden zarar görebilecek bölgelerde bir an evvel dönüşüm yapılmalı… Fakat sisteme para aktarılması gerekiyor. Ya ucuza mal edeceksiniz ya da vatandaşa 150 metrekarelik yerine karşılık 80-100 metrekare yer vereceksiniz.
Bunu kabul eder mi? Hazine arazilerine konut yaptığınızda vatandaş kendi merkezdeki evi yerine oraya gider mi? Bütün bunlar sorun olarak görülebilir.
Ancak dönüşümün de mutlaka yapılması gerekiyor. İstanbul'da 4-4.5 milyon civarında dönüşüm yapılacak konut var. Bir de şehirde özellikle konuta ihtiyacı olan kesimde tersine göç var. Nüfus azalıyor.
Bu koşullarda, 150 bin yeni konut satışıyla İstanbul'u tatmin edebilirsiniz. Devletin desteğiyle dönüşüm gerçekten yapılırsa İstanbul'un konut ihtiyacı karşılanır. Hiçbir müteahhidin yeni konut yapma ihtiyacı kalmaz.
2024 nasıl geçer?
Bazı bölgelerde konuta çok ihtiyaç var. Bakanlığın tespitleriyle o bölgelerde özel krediler açılarak iş hızlandırılabilir.