Akşam'da yer alan habere göre, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) taslağını hazırladığı "Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları" ile gayrimenkul piyasasında yeni bir dönem başlıyor.
Şirketler fon üzerinden sağladığı finansmanla konut yapacak, ev alamayan tüketici küçük birikimleriyle milyarlık projelere ortak olabilecek. Proje bittiğinde hisse oranında gelir ya da konut sahibi olmanın önü açılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak SPK'nın çalışmasında sona gelindiğini söyledi.
Şimşek "Kurul tarafından yapılacak düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak" dedi
MAĞDURİYET OLMAYACAK
Şimşek, SPK tarafından hayata geçirilecek projenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılabilmesi amacıyla teminat mekanizması getirdiğini, böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarını da güvence altında tutacağını belirterek, "Bu düzenleme ile ayrıca yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirecek ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önüne de geçilecek" değerlendirmesinde bulundu. Şimşek yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabileceğini aktardı.
DENETİMLİ KOOPERATİF
Düzenlemeyle tasarruf eğiliminde artış beklendiğine de dikkati çeken Şimşek, "Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek. Tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek" dedi.
Şimşek "Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler" diye konuştu.
EV ALMAK İSTEYENİN ELİ GÜÇLENİYOR
Konut fiyatlarında artış enflasyonun altında kalmaya devam ederken, başta Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi (KFE) olmak üzere sektördeki önemli araştırmalar, fiyatlardaki reel düşüşün yüzde 16'yı aştığını gösteriyor.
Son aylarda konuta olan talep azalırken, konut alıcılarının da eli güçlenmeye başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da konut satış fiyatlarında reel düşüş yaşandığını ancak nominal artışın sürdüğünü söyledi.
FİYAT ARTIŞI DURDU
Akdoğan, "Nominal fiyatlardaki artış da eski hızında değil. Satış fiyatı üzerinden direkt indirim yapanların olduğunu da görüyoruz. Şu anda alıcının eli güçlü çünkü herkes satmak istiyor. Bir gayrimenkul pazarda daha uzun süre kalıyor, satış süreleri uzadı. Pazarlık süreçleri alıcı lehine değişti. Pazarlık fiyatında yüzde 10-15 marjlar olabiliyor.
Şu anda yatırım için değil de oturum amaçlı alım talebi yoğunlaşmış durumda" şeklinde konuştu. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan ise "Piyasa daraldı, yabancının talebi azaldı ve krediler kısıtlandı. Bu da iç satışları negatif etkilediği için pazarlıkla satış fiyatını düşürmek mümkün. Şu an almak için doğru zaman olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt ise "Konutlardaki fiyat artışları devam ediyor ancak artış oranının enflasyonun altında kaldığı birçok bölge var. Bu da aslında genel çerçevede değer kaybı demek. Örneğin Esenyurt'ta bu fiyat düşüşünü daha belirgin gözlemliyoruz" dedi.
184 FON FAALİYETTE
Şimşek, "SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor. Halihazırda portföyü oluşan 149 fon varken, bu fonların portföy büyüklüğü ise 82.7 milyar lira civarında" dedi. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici de fon sayısının 2024 sonunda 200'e çıkmasını beklediğini söyledi.