Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan deprem riski, etkinliğin ana gündem maddesi oldu. Zirvede düzenlenen “Deprem ile Yaşamak” başlıklı özel oturumda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yarısı Bizden Kampanyası Nedir? 2025 Kentsel Dönüşümde Hibe ve Taşınma Desteği Yarısı Bizden Kampanyası Nedir? 2025 Kentsel Dönüşümde Hibe ve Taşınma Desteği

“Deprem Dirençli Kentler İçin Harekete Geçilmeli”

Deprem ülkesi Türkiye’nin, özellikle büyük şehirlerin deprem hazırlıklarını tamamlamadığını vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür, şunları söyledi:

“Biz bir deprem ülkesiyiz. Ancak başta İstanbul olmak üzere kentlerimiz depreme hazırlıklı değil. Depremlerden en az zararla çıkabilmek için deprem dirençli kentler oluşturulmalı. Bu tür kentler, depremi en az hasarla atlatan, yönetimden altyapıya kadar tüm bileşenleri dayanıklı olan kentlerdir. Bu hedef doğrultusunda yapılaşma titizlikle kontrol edilmeli ve çelik yapılar öncelikli tercih edilmelidir.”

Çelik Yapılarla Daha Güvenli Kentler

Prof. Görür, deprem dirençli kentler için şu unsurlara dikkat çekti:

  • Yapılaşma süreci: Özgün mimari, özgün mühendislik, özgün planlama ve özgün malzeme kullanımı.
  • Çelik yapılar: Göçme ve çökmeye karşı dayanıklılığı nedeniyle deprem dirençli kentlerin temel bileşeni olmalı.
  • Kent bileşenlerinin dayanıklılığı: Yönetim, halk, altyapı, yapı stoğu, çevre-ekosistem ve ekonomi unsurları, bir kentin depremdeki başarısını belirler.

“Yapısal çelik, Türkiye gibi bir deprem ülkesi için çözümün merkezinde yer almalı” diyen Görür, yapı sektörünün daha etkin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Deprem Dirençli Kentler Ekonomiyi Güçlendirir

Depreme hazırlık sürecinin yalnızca yapı stoğuyla sınırlı olmadığını belirten Görür, “Deprem dirençli kentler, yalnızca can güvenliğini sağlamaz; aynı zamanda ekonomiyi, sanayiyi ve altyapıyı güçlendirir. Türkiye’de bu konuda hızla harekete geçilmeli ve herkes sorumluluk alarak elini taşın altına koymalıdır” ifadelerini kullandı.

Çelik Sektörünün Rolü Büyüyor

Etkinliğin ev sahibi Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA), çelik yapıların deprem güvenliği konusundaki önemine dikkat çekerken, sektörün Türkiye’deki rolünü artırmak için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı. TUCSA, bu hedef doğrultusunda, çelik yapıların daha fazla tercih edilmesi için farkındalık kampanyaları ve teknik projeler üzerinde çalışıyor.

Deprem güvenliği için çelik yapılar ve dirençli kentler hedefiyle harekete geçilmesi gerekiyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi