TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?

Tapu harcı, tapuya alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış/satış tutarı üzerinden yapılır.

Örneğin, gayrimenkul alış/satış bedelinin tapuya 400 bin lira olarak beyan edilmesi durumunda hem alıcı hem de satıcı 8 bin lira tapu harç bedeli ödemesi yapar. Yani toplamda 16 bin lira ödeme gerçekleştirilir.

Satış işlemlerinde 2020 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 lira, ilave hizmet bedeli 21,50 lira olmak üzere 178,50 lira döner sermaye bedeli bulunuyor. 

TAPU HARCI KREDİ KARTIYLA ÖDENEBİLİR Mİ?

Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç tüm bankların kredi kartı ile tapu harcı Gelir İdaresi'nin online işlemlerini kullanarak ödenebilir.

TAPU HARCININ DÜŞÜK GÖSTERİLMESİNE CEZA

Tapu harcı, beyan edilen satış bedeline göre yapıldığı için tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz daha düşük tapu harcı ödersiniz.

Geçmiş yıllarda daha az tapu harcı ödemek isteyen çok sayıda alıcı ve satıcı ev satış değerlerini düşük göstererek işlem yaptı. Üstelik bu durum satıcı için görünen karı azaltarak oluşması muhtemel gelir vergisini aşağı çekmeye yaradı.

Halbuki bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yakın takip edildiği için hem alıcıya hem de satıcıya geriye dönük cezalar kesilebilir.

Örneğin, GİB bankalardan çekilen konut kredisi tutarlarını isteyerek beyan edilen tapu harcı bedelleri ile kıyaslayabilir. Çektiği kredi tutarı beyan etmiş olduğu tapu harcından yüksek görünen kişilere aradaki beyan farkının tapu harcı yasal faizi ve hesaplanan eksik harç tutarının yüzde 25'ine denk gelen vergi ziyaı cezası ile birlikte gönderebilir. ( Bu cezalar hem alıcıya hem de satıcıya yüzde 2 üzerinden hesaplanarak gönderilir.)

Banka konut kredileri, GİB'in düşük tapu harcı beyanlarını tespit etmek için kullanmış olduğu yollardan sadece biri. Eksik beyan edilen ev değeri ve bu sebeple eksik yatırılmış harç tutarını belirlemek için ileride farklı yollar kullanılarak ceza kesilebilir.

Bu sebeple tapuda gösterilecek ev değerinin gerçekten evi satın aldığınız değer olması ve tapu harcının da bu değer üzerinden hesaplanması en güvenli yol olacaktır.

TAPU MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEDEN MUTLAKA YAPIN

Eğer ev alacaksanız, satın almayı düşündüğünüz mülke ait tapunun bir kopyası ev sahibinden alınabilir. Bu sayede o evin ödenmemiş vergi borcunu kontrol edebilir, imar durumunu öğrenebilir, tapu üzerinde ipotek varsa görebilir, DASK ve bina iskanı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu süreçte karşınıza bir sorun çıkarsa mal sahibine bunu bildirerek sorunu çözmesini talep edebilirsiniz. Eğer bir sorunla karşılaşmadınız ve evi almakta kararlıysanız, işlemler için tapudan randevu almaya da hazırsınız demektir.

RANDEVU ALIN

Tapu devir işlemi için tapu müdürlüğünden randevu alınması şarttır, aksi halde işlemi gerçekleştirmeniz mümkün değildir.

Peki tapu randevusu nasıl alınıyor? BURADAKİ adresten online başvuru ile veya Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu başvurusu sonrasında telefonunuza gelen SMS ile randevu bilgileri size iletilir.

Salgın gerekçesiyle tapu müdürlüklerinde randevusuz yapılan başvurular kabul edilmeyecek. İşlem başvuruları sadece Web-Tapu üzerinden, randevu.tkgm.gov.tr adresinden veya Alo 181 çağrı merkezi üzerinden randevu alınarak yapılabilecek.

HANGİ BELGELER GÖTÜRÜLECEK?

Alıcı ve satıcıların tapu dairesine götürmesi gereken belgeler farklıdır. Eğer satıcıysanız tapu dairesine götürmeniz gereken belgeler; tapunuz, kimlik belgesi, emlak beyan değerini gösterir belge, zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK) gayrimenkulün vergi borcu olmadığına dair yazı ve eğer işlemleri bir gayrimenkul danışmanı yürütecekse onun adına bir vekaletname.

Eğer alıcıysanız tapu dairesine götürmeniz gereken belgeler; nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi, T.C kimlik numarası ve işlemleri danışmanınız yürütüyorsa onun adına bir vekaletname.

Tapu devrinde vesikalık fotoğraf şartı kaldırıldı.

TAPU DEVRİ SÜRECİ

İşlemlerinizi yürütmek istediğiniz randevu gününüzde, randevu saatinizden en az 15 dakika öncesinde tapu dairesinde, alıcı ve satıcı tarafların veya varsa vekillerinin bulunması gereklidir.

Tapu dairesinin istediği belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi durumunda devir süreci başlar. Bu aşamaya gelindiğinde tapu harcı ödenir ve işleme ait dekontlar ilgili memura teslim edilir.

Sonrasında tapu kayıtlarının imzalanması için akit odasına geçilir. En son aşamada müdürün imzası ile devir işlemi gerçekleşir ve tapu belgesi alıcıya teslim edilir.