TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 28/5/2004 tarihli ve 25475 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 17- Oda Genel Kurulu, iki yılda bir Şubat ayının ikinci yarısı içinde Oda Yönetim Kurulunun belirleyeceği gün ve yerde, Oda delegeleri ve doğal delegelerin çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanmaz ise ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

Oda Genel Kurulu asil delegeler ve doğal delegelerden oluşur. Toplam delege sayısı doğal delegeler hariç 600’dür. Birlik Yönetim, Denetleme ve Yüksek Onur Kurulundaki Oda temsilcileri ile Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu, Oda Denetleme Kurulu, Oda Genel Kurulunun doğal delegeleri olup, seçilmiş delegelerin tüm yetkilerine sahiptir.

Şube Genel Kurulları tarafından seçilecek delege sayısı, 600 delegenin, toplam üye sayısına bölünmesi sonucu elde edilecek oranın, şube üye sayısı ile çarpımı sonucu elde edilir. Elde edilen sayıda virgülden sonraki değerler dikkate alınmaz. Hesaplanan delege sayısı, 600’den çıkarılmak suretiyle artan delege sayısı bulunur. Artan delege sayısı ise öncelikle delege sayısı üçten az olan Şubelere dağıtılarak şube delege sayıları üçe tamamlanır. Tamamlama işlemi sonrasında kalan delege ise, delege sayısı üçe tamamlanan Şubeler hariç olmak üzere, şube delege sayısı hesaplanırken elde edilen değerdeki virgülden sonra en yüksek sayıya sahip Şubeden başlamak üzere büyükten küçüğe sıralanarak dağıtılır. Şube Genel Kurullarında seçilecek delege sayıları yukarıda belirtilen biçimde Şube Genel Kurulu öncesi Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek Şubelere bildirilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Şube Yönetim Kurulu asil ve yedekleriyle, bu Yönetmeliğin 17 nci maddesine göre tespit edilen sayıda Oda Genel Kurulu asil ve yedek delegelerini iki yıl süre için seçer.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin (a) ve (b) fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Yönetim Kurulu seçiminden sonra yapılacak ilk toplantıda, Yönetim Kurulu üyeleri arasından üye tam sayısının oy çokluğu ile birer Başkan, İkinci Başkan, Sekreter Üye ve Sayman Üye seçilir.

b) Şube Yönetim Kurulu en az ayda bir kez çoğunlukla toplanır. Toplantıları Başkan yönetir. Başkan bulunmadığı zamanlarda toplantıları İkinci Başkan yönetir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“d) Başkan olmadığı zaman İkinci Başkan veya Sekreter Üye ile gerektiğinde seçecekleri Şube Yönetim Kurulu üyesi Şubeyi temsil eder.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

İnşaatta Dalgalanma Devam Ediyor İnşaatta Dalgalanma Devam Ediyor

“Madde 56- a) Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Yürütme Kurulu Başkan, İkinci Başkan, Sekreter Üye ve Sayman Üyeden oluşan dört kişilik bir kuruldur. Yürütme Kurulu, Yönetim Kurulunun aldığı kararlar gereğince ve onun toplanmadığı zamanlar Yönetim Kurulu adına yürütme yetkisine sahip olarak Şube işlerini yürütmekle görevlidir. Yürütme Kurulunun görev ve yetkileri her çalışma dönemi başlangıcında Yönetim Kurulu tarafından saptanır.

Yürütme Kurulu gerektiği zamanlar toplanarak Yönetim Kurulunun verdiği yetkiler içerisinde kararlar alır.

b) Başkan ve İkinci Başkanın Görevleri:

Başkan, Şubeyi etkinlik alanı içinde özel ve tüzel kişilere karşı temsil eder. Şube çalışmalarını Yönetmelik, Oda Genel Kurulu, Oda Yönetim Kurulu, Şube Genel Kurulu ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütür. Şube etkinlik alanını ilgilendiren konularda demeç verir, açıklama yapar ve bildiri yayınlar. İkinci Başkan, Başkanın yokluğunda yetkilerini kullanır ve görevlerini yerine getirir.

c) Sekreter Üyenin Görev ve Yetkileri:

Başkan ve İkinci Başkanın yokluğunda, Sekreter Üye Başkanın yetkilerini kullanır ve görevlerini yerine getirir. Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını yürütür ve denetler.

d) Sayman Üyenin Görev ve Yetkileri:

Sayman Üye, Oda Muhasebe Yönetmeliği hükümleri ve Oda Yönetim Kurulu Kararları gereğince, şube muhasebe ve mali işlerini Şube yönetimi adına düzenler, yürütür ve kontrol eder.”

MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.

Editör: Gayrimenkul Gündemi