Yunan yetkililer 1 Nisan Pazartesi günü itibariyle kapıda vize uygulamasının başladığını duyurdu. Rodos Limanı Kurulu Başkanı Vassilis Vayiannakis, yaptığı açıklamada, “Yeni sistem hazır ve Türk ziyaretçilerden yoğun talep var. Bu haftanın sonuna doğru talep daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Esra Başeskioğlu, talebin oldukça yoğun olduğunun altını çizerek, “Vatandaşlar adalara bireysel olarak gitmenin dışında Yunan adaları turlarına da yoğun ilgi gösteriyor. Havaların beklenenden önce ısınması talebi daha da artırdı. Şu an bayram turlarının tamamı dolmuş durumda… Yaz aylarına yönelik talep oldukça yüksek ve yaz satışları son hız devam ediyor. Eğer yazın adalara gitme planı yapanlar varsa şimdiden erken rezervasyon avantajını kullanmalı yoksa yer bulmakta zorluk yaşayabilirler.” dedi.

Esra Başeskioğlu, vize işlemi nasıl yapılıyor? Hangi belgeler gerekiyor? En önemlisi hangi şehirlerden adalara ulaşım  sağlanıyor? gibi sorulara şöyle açıklık getirdi:

KAPIDA VİZE UYGULAMASI HANGİ ADALAR İÇİN GEÇERLİ? 

Türk vatandaşları kapıda vize uygulaması ile Rodos, Kos (İstanköy), Sakız, Samos (Sisam), Limni, Kalymnos, Leros, Simi ve Meis adalarını ziyaret edebilecek.

Şu an uygulama limanlardaki altyapının elverişli olduğu Rodos, Kos, Midilli, Sakız ve Samos adalarında uygulanmaya başladı. Diğer adalara ise girişler mayıs ya da haziranda başlayacak.

KAPIDA VİZE UYGULAMASI İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

Vize işlem merkezine 48 saat önce pasaport kontrolü için başvurulması gerekiyor. Arka fonu beyaz olan, 3,5 cm x 4,5 cm boyutlarında ve son altı ay içerisinde çekilmiş olan iki adet biyometrik fotoğraf gerekiyor.

Nüfus cüzdanı fotokopisi, önlü arkalı pasaport fotokopisi ve varsa son beş yıl içerisinde alınmış olan Schengen vizelerin fotokopisi de olmalı. Banka hesap dökümü de çok önemli. Son üç ay içerisinde her bir başvuru sahibi için yeterli olacak şekilde bakiye de olmalı. İnternet bankacılığından alınan döküm yeterli oluyor.

Seyahat sağlık sigortası da çok önemli. Sigorta ise her bir başvuru sahibi kişi için konaklama süresini kapsayan, gidiş gününden bir gün önce başlayacak şekilde yapılmış 30 bin Euro teminat içeriyor. Sigorta bedeli de 15 Euro tutuyor.

VİZE ÜCRETİ NE KADAR? 

Konsolosluk ödemesi 60 Euro olarak belirlendi ancak buna ilaveten aracı kurum hizmet bedelleri de mevcut. Bu rakamlarda şu an için bir artış söz konusu değil.

KAPIDA VİZENİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?

Kapı vizesi yedi gün geçerli olacak. Bu da yedi gün için 12 kez başvurabilecekleri anlamına geliyor. Günübirlik de giderek konaklama yapılabilir.

Ancak vize alıp günübirlik giriş yapıldığında, kapı vizeleri yedi gün geçerli ve tek girişli olacağından, aynı yedi gün içinde vizeyi tekrar kullanamayacağı için konaklamalı seçenekler, kendileri için daha avantajlı olacaktır. Ayrıca vize süresi sadece giriş yapılan ada için geçerli. Özetle bir adadan bir diğerine gidilemeyecek ve bu vize havaalanlarında da geçerli olmayacak.

VİZE İPTALİ HANGİ DURUMLARDA OLABİLİR?

Tüm vizelerde red ihtimali her zaman vardır. Örneğin Schengen vizesi talepleri reddedilenlerin veya pasaportlarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş kaşesi olanların başvuruda bulunmamaları gerekiyor.

ADALARA ARAÇLA GEÇİŞLERDE NASIL BİR PROSEDÜR UYGULANIYOR?

Şu an yapılacak feribot seferlerinin tam olarak kaç kez yapılacağı belli değil. Örneğin günde üç sefer olacaksa bunun hepsi araçlı olmayacaktır. Aslında şu an birçok seyahat acentesi adalara transfer hizmetine de başladı. Araçla gidilmesine de pek gerek yok. Özellikle ufak adalarda zaten yollar çok dar, birçok yere yürüyerek gidilebiliyor. Ayrıca adaların hepsinde otopark sıkıntısı da bulunuyor.

Bir de adalara araçla giriş için yeşil sigorta işlemi yapılması gerekiyor. Yeşil sigorta tüm motorlu taşıt türlerini kapsıyor. Yani motosikletle geçiş yapmak istense bile bu sigorta şart.Yunanistan yeşil sigorta işlemleri sınır kapılarında ya da olası beklemeleri önlemek için birkaç gün önceden yetkili acenteler aracılığıyla yaptırılabilir.

ADALARA NEREDEN GİDİLEBİLİR?

Rodos için Marmaris ve Fethiye,

Kos, Kalymnos ve Leros için Bodrum,

Mandarin Oriental Avrupa’nın En İyi Otelleri Arasında Mandarin Oriental Avrupa’nın En İyi Otelleri Arasında

Sakız için Çeşme,

Samos için Kuşadası,

Midilli için İzmir ve Ayvalık,

Limni için Çanakkale,

Simi için Datça ve Marmaris,

Meis için de Kaş limanlarından kalkan feribotlarla ulaşım sağlanıyor. Feribot firmaları talep durumuna göre ek sefer uygulaması kararı da alabilir.

ADALARA ARAÇLA GEÇİŞLERDE NASIL BİR PROSEDÜR UYGULANIYOR?

Şu an yapılacak feribot seferlerinin tam olarak kaç kez yapılacağı belli değil. Örneğin günde üç sefer olacaksa bunun hepsi araçlı olmayacaktır. Aslında şu an birçok seyahat acentesi adalara transfer hizmetine de başladı. Araçla gidilmesine de pek gerek yok. Özellikle ufak adalarda zaten yollar çok dar, birçok yere yürüyerek gidilebiliyor. Ayrıca adaların hepsinde otopark sıkıntısı da bulunuyor.

Bir de adalara araçla giriş için yeşil sigorta işlemi yapılması gerekiyor. Yeşil sigorta tüm motorlu taşıt türlerini kapsıyor. Yani motosikletle geçiş yapmak istense bile bu sigorta şart. Yunanistan yeşil sigorta işlemleri sınır kapılarında ya da olası beklemeleri önlemek için birkaç gün önceden yetkili acenteler aracılığıyla yaptırılabilir.

YUNANİSTAN OTELLERİNDE 1 MART’TAN İTİBAREN ‘ENVİRONMENTAL TAX’ ADINDA EKSTRA BİR VERGİ ÖDENİYOR

Environmental Tax uygulaması, dünyanın birçok ülkesinde ve bu yıl itibari ile ülkemizde de uygulanmaya başlayan turist şehir vergisi uygulamasının bir benzeri.

Buna göre 5 yıldızlı otelde kalan misafirler için oda başı günlük 10 Euro, 4 yıldızlı otelde kalan misafirler için oda başı günlük 7 Euro, 3 yıldızlı otelde kalan misafirler için oda başı günlük 3 Euro, 2 yıldızlı otelde kalan misafirler için de oda başı günlük 1.5 Euro şeklinde belirlendi.

Bu rakamlar mart ile ekim ayları arasında geçerli. Kasım ayından şubat sonuna kadar olan konaklamalarda ise 2 yıldız 0,50, 3 yıldız 1,5, 4 yıldız 3 Euro ve 5 yıldızda 4 Euro’ya düşüyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi