EİDS Nedir ve Neden Önemlidir?
Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, internet portallarında ve sosyal medya platformlarında artan sahte ilanlar ve dolandırıcılık olaylarını önlemeyi amaçlıyor. Sisteme göre; bir taşınmaz ilanı sadece mülk sahibinin ya da birinci ve ikinci derece yakınlarının adına verilebiliyor. Emlak danışmanlarının ise ilan yayınlayabilmeleri için yetkilendirme sözleşmesi almaları gerekiyor.
Başkan Canpolat, “EİDS sayesinde doğrulanmamış ilanlar engelleniyor. Bu da kötü niyetli kişilerin sahte ilanlarla vatandaşları dolandırmasının önüne geçiyor” dedi.
Oto Galeriler ve Satılık İş Yerleri İçin de Zorunlu Hale Geldi
1 Nisan itibarıyla oto galericiler için de zorunlu hale gelen sistem, 7 Nisan’dan itibaren satılık iş yeri ilanlarında da uygulanmaya başlandı. Canpolat, sistemin önümüzdeki süreçte satılık konut ilanlarında da zorunlu hale gelmesinin beklendiğini belirtti. Uygulama kademeli olarak tüm gayrimenkul türlerini kapsayacak şekilde genişleyecek.
Gayrimenkul Sektöründe Durgunluk Devam Ediyor
Canpolat, 2023’ün ikinci yarısından itibaren konut piyasasında durağanlık yaşandığını ve bu sürecin 2025 yılında kısmen aşılmasını umut ettiklerini söyledi. Ancak yüksek mevduat faizleri, döviz ve altındaki dalgalanmalar, ekonomik belirsizlikler gibi faktörlerin gayrimenkul fiyatlarının düşmesini engellediğini ifade etti.
Arz-Talep Dengesizliği Kiraları Artırıyor
Türkiye genelinde ciddi bir konut arz açığı bulunduğuna dikkat çeken Canpolat, “Yıllık 900 bin ila 1 milyon konut üretmemiz gerekirken, bu sayı 500-600 bin civarında. Bu da arz-talep dengesizliğini artırıyor ve özellikle kiralık konutlarda ciddi sorunlara yol açıyor” şeklinde konuştu.