İnşaat firmaları ve yatırımcıların, sektörün önünün açılması için yetkililerden makro ölçekli ve kalıcı finansal çözümler beklediğini belirten Durmuş, “İnşaat sektörü ekonominin önemli bir kısmını oluşturuyor. İnşaat sektörü kendisine bağlı 200 farklı iş kolunu da besliyor. Ekonominin canlanması ve yurt dışından yeni yatırımcıların gelmesi için ekonomiye olan güven endeksinin yükseltilmesi gerekir.

Şu anda izlenen sıkı para politikaları ve tasarruf tedbirlerini olumlu görüyorum. Yapı sektörü ancak 2025 yılının ikinci yarısından itibaren hareketlenecektir.

Konutta Son 4 Yılın En Düşük Fiyat Artışı Konutta Son 4 Yılın En Düşük Fiyat Artışı

Bu süreçte bir çok inşaat firması ya projelerini beklemeye aldı; ya da işi bıraktı. Artık daha nitelikli, yeşil enerjili, çevre ve insan odaklı projeler ön planda olacak. İnsanlar artık yurt dışı dahil yeni yatırımları değerlendirmeye başladı” diye konuştu.

HEDEFİMİZ GLOBAL BİR FİRMA OLMAK

Coordinat Yapı olarak yatırımlarını global hale getirmek için harekete geçtiklerini kaydeden Onur Durmuş, “Almanya'nın Duisburg kentinde yapımını sürdürdüğümüz özel konut projesiyle yurt dışında yatırım yapmak isteyenler için fırsat sunuyoruz.

Amacımız yurt dışında yatırım için bir güven noktası olmak. Yurt dışında konut sahibi olmak euro ile kira getirisi anlamında da cazip fırsatlar sunuyor. Almanya'da kurduğumuz Coordinat Construction GMBH firmasıyla, başta Almanya olmak üzere; Avrupa'nın farklı ülkelerinde yatırımlar planlıyoruz” dedi.

YENİ ARSALAR ÜRETİLMELİ

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan da şu değerlendirmelerde bulundu: “Ürün ve arsa maliyetlerinin yanı sıra; yeni arsa oluşturulamaması da, hem arz hem de talep anlamında bir eksikliğe neden oluyor. Yeni konut arzının olmayışı ve konut alımında vatandaşların yeterli finansa ulaşamamaları gibi nedenlerle şu anda yapı sektöründe bir duraklama dönemi yaşanıyor.

Bununla birlikte kira fiyatları da artmaya devam ediyor. Bu durumun kısa vadede değişeceğini düşünmüyorum. Öte yandan konut ihtiyacı da sürekli olarak artıyor. Hükümet konut arzı konusunda katkı sunmalı. Kente yakın fakat orman ya da tarım arazisi vasfı bulunmayan yeni arsalar açılmalı.

Özel sektöre arsa anlamında teşvikler sağlanarak yeni imar alanları düşük kat karşılığında verilebilir. Arsa, toplam inşaat maliyetinin yüzde 50'sini oluşturuyor. Eskiden inşaatlar temel aşamasındayken satılabiliyordu.

Şimdi müteahhitler önden ödeme alamadıkları için ceplerindeki para kadar inşaat yapabiliyor. Bu nedenle hem depreme karşı önlem almak, hem de yeni arsa üretebilmek için kentsel dönüşümün önü açılmalı”

Editör: Gayrimenkul Gündemi