Kira Sözleşmesi Yazılı Olmak Zorunda Değil

Konut ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yazılı veya sözlü olabileceğini belirten Hukukçu Alperen Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Konut ve çatılı işyeri kiralarında, hem kiracı hem de kiraya veren için yazılı veya sözlü yapılan her türlü anlaşma kira sözleşmesi sayılır. Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi bulunmaktadır. Bu nedenle sözleşme yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Ancak bizler, ispat kolaylığı sağlaması açısından her zaman yazılı kira sözleşmesi yapılmasını tavsiye ediyoruz."

Kira Ödenmezse Ev Sahibi Ne Yapmalı?

Kiracının kirasını zamanında ödememesi durumunda, ev sahibinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini de açıklayan Yalçın, şu önerilerde bulundu:

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Neler? Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Neler?
  • Kiracı, belirlenen tarihte kirasını ödemezse, ev sahibi ilk olarak noter aracılığıyla ihtarname göndermelidir.

  • Alternatif olarak WhatsApp, SMS, e-posta ya da telefon yoluyla da bilgilendirme yapabilir. Ancak noter ihtarnamesi yasal açıdan daha güvenli ve kesin bir belgedir.

  • İhtarname içeriğinde, "Şubat 2025 kiranı henüz ödemedin, sana üç gün süre veriyorum. Eğer üç gün içinde ödemezsen, bu sana birinci ihtar olarak sayılacaktır." gibi bir ifade yer almalıdır.

  • Bir kira yılı içerisinde iki kez ihtar gönderilmesi durumunda, ev sahibi kira sözleşmesini feshederek tahliye davası açabilir.

Gayrimenkul sahipleri ve kiracılar için en kritik konulardan biri olan kira sözleşmesi, yasal açıdan yazılı olmak zorunda değildir. Ancak olası ihtilaflarda ispat kolaylığı sağlaması açısından yazılı olarak yapılması şidetle tavsiye edilir.

Ayrıca, kiracının kirasını ödememesi durumunda ev sahibinin noter aracılığıyla iki kez ihtar göndermesi, tahliye davası açma hakkını doğrudan elde etmesine yardımcı olacaktır. Kiracı ve ev sahibi haklarına ilişkin daha fazla bilgi almak için uzman bir hukukçuya danışmanız önemlidir.