Kira Tespit Davası Nedir?
Hukukçu Alan, kira tespit davasının genellikle kiracı ve kiraya verenin ortak bir mutabakata varmasıyla çözülmesi gereken kira bedeli sorunlarında devreye girdiğini belirtti. Ancak günümüzde bu mutabakatın her zaman mümkün olmadığına dikkat çekti. “Kanunlarımıza göre, kiraya verenin kira bedelini artırabilmesi için kira bedeli tespit davası açması gerekiyor. Aynı zamanda kiracı da bu davayı kira bedelinin indirilmesi için açabilir,” dedi.
Zorunlu Arabuluculuk ve Kira Tespit Davası
1 Eylül 2023 tarihi itibariyle kira tespit davalarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının başladığını vurgulayan Alan, şu bilgileri paylaştı: “Kira bedeli tespit davası açmadan önce mutlaka arabulucuya başvurulması gerekiyor. Arabulucuya başvurulmadığı takdirde dava usulden reddedilecektir. Bu nedenle, tarafların arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır.”
Hangi Konular Kira Tespit Davasına Konu Olabilir?
Alan, kira tespit davalarının hangi konuları kapsadığına dair önemli açıklamalarda bulundu: “Kiralanan şeyler sadece konut ve çatlı iş yerlerinden ibaret değildir. Kiralanan bir motorlu araç veya diğer eşyalar olabilir. Ancak, kira bedeli tespit davası yalnızca konut ve çatlı iş yerleri için geçerlidir. Motorlu araçlar, arsalar veya tarım arazileri bu davalara konu edilemez.”
Alan, özetle konut ve çatlı iş yerlerinin kira tespit davalarının temel konusunu oluşturduğunu belirtti.