Ev kiralama ve satış süreçlerinde yapılması zorunlu olan Doğal Afetler Sigorta Kurumu’nun (DASK) yerini Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) alacak.

Sadece depremi değil, sel, çığ gibi afetlerin yanı sıra ev içindeki eşyaları da kapsayan ZAS’ın fiyatı ise DASK’ın yaklaşık 2 katı olacak. Ev sahipleri bu sigortayı kiracıdan çıkarmak için kira fiyatlarını yükseltecek; olan yine kiracıya olacak.

Ağustos Ayında 134 Bin Konut Satıldı Ağustos Ayında 134 Bin Konut Satıldı

Teminat anlamında depremin yanı sıra yangın, yıldırım, sel gibi doğal afetleri de kapsayacak olan ZAS ile konut içindeki eşyalar da 150 bin liraya kadar sigortalanacak.

ZAS ile tüm afetlere karşı hem bina hem de içindeki eşyalar risklere karşı korumuş olacak. Vatandaş söz konusu zorunlu afet sigortasının içinden ‘şunu seçeyim, şunu almayayım’ gibi bir tercihte bulunamayacak; paket poliçe olarak bu hizmet verilecek.

“Ne Yasal Ne Ahlaki”

Deprem sigortasının sadece kiralama, satış, elektrik, su, doğalgaz aboneliği haricinde tüm binalar için her yıl yenilenmesinin zorunlu olması gerektiğini vurgulayan gayrimenkul sektörü temsilcileri zorunlu afet sigortasının 2 kat daha pahalı olması halinde mülk sahiplerinin bunu külfet olarak görüp söz konusu gideri kiracıya yansıtmak isteyebileceğini kaydetti.

Kimi ev sahiplerinin bu durumu fırsata çevirip kiracısına ‘Zaten yüzde 25 sınırı vardı şimdi bir de deprem sigortası zorunluluğu getirildi’ diyerek kirayı bin hatta 2 bin lira yükseltmeye çalışabileceği konusunda kiracıları uyaran Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, bu paranın kiracılardan istenemeyeceğini aktardı.

Sigortanın ev sahibinin mülkünü korumaya yönelik bir işlem olduğuna dikkat çeken Koçal, “Dolayısıyla ev sahiplerinin kendi mülkleri için sigorta parasını doğrudan veya dolaylı olarak kiracısından istemesi ne ahlaki ne de yasal” diye konuştu.

Eşyaları da kapsıyor

Ege Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Ersoy Kocamanoğlu ise, ihtiyaçlar ve sektör temsilcilerinin inceleme, araştırma ve önerileriyle DASK poliçesinin kapsamının ZAS ile genişletildiğini anlattı.

Kocamanoğlu, “Deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami teminatına ilaveten sel ve su baskını, fırtına, çığ ve orman yangınları sonucu oluşan hasarlar da teminat kapsamına eklenecek. Ayrıca yalnızca bina hasarı değil 150 bin liraya kadar konut içindeki taşınır mallara da teminat sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Konut satışlarında, kiralamalarda, elektrik su aboneliği işlemlerinde DASK’ın zorunlu olduğunu hatırlatan Kocamanoğlu, şimdi bunun yerini Zorunlu Afet Sigortası’nın (ZAS) alacağını söyleyerek, “Söz konusu sigortanın 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi planlanıyordu ama bu sürenin birkaç ay daha uzayabileceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

‘Özel’ de yaptırın

Vatandaşların bunu ‘alınması zorunlu bir evrak’ gibi düşünmemesi gerektiğinin altını çizen Ersoy Kocamanoğlu şöyle konuştu: “İzmir'in deprem riski oldukça yüksek.

ZAS sadece mülk sahiplerini değil kentimizi de ekonomik açıdan koruyacak. Biz sigortacılar olarak arsanın üzerindeki yapıyı sigortalıyoruz.

Sadece yıkılan evinizi tekrar yapmak istediğinizde inşa maliyetleri ne kadar tutarsa o kadarlık kısmı ödüyoruz. Örneğin 100 metrekare daireniz için DASK 600 bin lira para öderken özel konut sigortasıyla biz bunu 2.5 milyon liraya kadar yükseltebiliyoruz.

Vatandaşlarımızın mutlaka Zorunlu Deprem sigortası (DASK) ve yürürlüğe girdikten sonra Zorunlu Afet Sigortası’nı (ZAS) yaptırsın. Hatta buna ek olarak özel konut sigortasını da yaptırmalarını önemle tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Gayrimenkul Gündemi