Ev Sahipliği Oranında Düşüş Sürüyor

TÜİK verilerine göre, son 10 yılda ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e geriledi. Bu düşüş, düşük gelirli kesimi daha sert etkiledi. Medyan gelirin yüzde 60’ının altında gelir elde eden vatandaşların ev sahipliği oranı yüzde 57,8’den yüzde 45,8’e düştü. Orta gelir grubunda bu oran yüzde 58,6’dan yüzde 56,3’e, yüksek gelir grubunda ise yüzde 65,4’ten yüzde 61,4’e geriledi.

Tapu ve Gayrimenkul Piyasasında Değişiklikler Tapu ve Gayrimenkul Piyasasında Değişiklikler

Nüfus Artıyor, Ev Sahipliği Oranı Azalıyor

2014’ten 2024’e kadar Türkiye’nin kurumsal olmayan nüfusu yüzde 10 artarken, ev sahibi sayısı yalnızca yüzde 2 arttı. Nüfus artışına oranla bu yetersiz artış, ev sahipliği oranının düşmesine yol açtı. Son 10 yılda nüfus 7 milyon 799 bin kişi artarken, ev sahibi olanların sayısı yalnızca 1 milyon kişi arttı. Özellikle düşük gelirli kesimde, aynı dönemde ev sahibi sayısı 630 bin 758 kişi azaldı.

Kiracılık Oranı Yükselişte

Türkiye genelinde kiracı sayısı, nüfus artış hızını geride bırakarak son 10 yılda yüzde 36 oranında arttı. Düşük gelir grubunda kiracılık oranı yüzde 24,5’ten yüzde 36,7’ye yükseldi. Orta gelir grubunda bu oran yüzde 23’ten yüzde 27’ye, yüksek gelir grubunda ise yüzde 19,7’den yüzde 24,4’e çıktı.

Orta ve Üst Gelir Grubu Ev Alımına Yöneliyor

Son 5 yılda dar gelirli kesimde kiracılık oranı yüzde 21 artarken, orta gelir grubunda bu oran yalnızca yüzde 1 arttı. 2024 itibarıyla orta ve üst gelir gruplarının yeniden ev alımına yöneldiği gözlemleniyor. Son 1 yılda dar gelirli vatandaşların ev sahipliği oranı yüzde 5 azalırken, orta ve üst gelir gruplarının ev sahipliği oranında yüzde 1’lik bir artış yaşandı.

Konut Krizine Çözüm Şart

Artan konut fiyatları ve kiralık evlere olan talep, konut krizini derinleştiriyor. Bu tablo, dar gelirli kesimin barınma ihtiyacını karşılamakta daha fazla zorlandığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, konut politikalarının yeniden düzenlenmesi ve özellikle düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştıracak adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi