Türkiye’de 500 Fay Hattı Deprem Riski Taşıyor

Bursa’nın Karacabey ilçesinde düzenlenen deprem panelinde konuşan Aysun Aykan, Türkiye genelinde 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip 500 aktif fay bulunduğunu söyledi. Bu faylardan 20’sinin kırılma zamanı gelmiş, sismik boşluk olarak değerlendirilen parçalar olduğunu belirtti. Aykan, bu faylar üzerinde biriken enerjinin, büyük yıkımlara neden olabilecek depremleri tetikleyebileceğini vurguladı.

24 İl Fay Hatları Üzerinde

Türkiye’nin diri fay haritasına göre, 24 ilin kent merkezi aktif fay hatları üzerinde yer alıyor. Aysun Aykan’ın sıraladığı bu iller şunlar:
Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl.

Bursa ve Balıkesir’de 7’nin Üzerinde Deprem Bekleniyor

Aykan, Bursa’da 624 yıldır, Balıkesir’de ise 2 bin yıldır kırılmayan fay hatları bulunduğunu belirtti. Balıkesir-Gökçeyazı Segmenti’nin 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Aykan, Bursa’da Kayapa-Yenişehir Fay Hattı üzerinde de uzun süredir büyük bir deprem olmadığını söyledi.

Bursa’da 1855’te meydana gelen ve “Küçük Kıyamet” olarak adlandırılan deprem, kentte büyük yıkımlara yol açmıştı. Tarihi kayıtlar, bu fay hattının yeniden büyük bir deprem üretebileceğini gösteriyor.

Marmara Depremi İçin Geri Sayım

Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde beklenen büyük deprem için de kritik uyarılar yapıldı. 1509 ve 1766 yıllarında yaşanan depremlere dikkat çeken Aykan, Marmara Bölgesi’nde 200-250 yıllık tekrarlama periyodunun dolduğunu ve maksimum 7.6 büyüklüğünde bir depremin her an gerçekleşebileceğini ifade etti. Aykan, 1999 Gölcük Depremi sonrası yapılan çalışmalara göre, 30 yıl içinde büyük bir depremin olma ihtimalinin %65 olarak öngörüldüğünü ve bu sürenin sonuna yaklaşıldığını belirtti.

Konut mu Ticari Gayrimenkul mü Daha Çok Kazandırdı? Konut mu Ticari Gayrimenkul mü Daha Çok Kazandırdı?

Uzmanlardan Alınması Gereken Önlemler İçin Çağrı

Aysun Aykan, aktif fay hatları üzerinde yapılaşmanın önlenmesi gerektiğini vurgulayarak şu uyarılarda bulundu:

  • Fay hatları üzerinde bulunan yapıların tespit edilmesi ve risk haritalarının çıkarılması gerekiyor.
  • Bursa gibi deprem riski yüksek bölgelerde mikro bölgeleme çalışmalarının hızla yapılması şart.
  • İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük deprem için acil önlemler alınmalı.

Karacabey Deprem Paneli’ne katılan Prof. Dr. Abdullah Soykan da, Marmara Bölgesi’nde meydana gelme ihtimali yüksek olan depremlere karşı hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden aldığı dersleri hayata geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Deprem Bilincinin Artması Hayati Önem Taşıyor

Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirten uzmanlar, toplumda deprem bilincinin artırılması ve afet yönetim planlarının eksiksiz bir şekilde uygulanmasının hayati önem taşıdığını ifade ediyor. Fay hatları üzerinde yer alan 24 ilde yaşayanların risklere karşı bilinçlendirilmesi ve güvenli yapılaşmanın teşvik edilmesi, deprem felaketlerinin can ve mal kaybını azaltmak için temel adımlar olarak öne çıkıyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi