Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon, ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 olarak kaydedilirken yıllık bazda yüzde 51,97 oldu.

TÜFE'de aylık bazda en çok artış yüzde 11,34 ile eğitimde olurken onu yüzde 8,51 ile konut takip etti. Eylül ayı kira artış oranı ise yüzde 64,91 oldu.

Yıllık enflasyonun yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye gerilemesinin kira artış hızının da düşmesine kapı açtığını belirten Emlak Danışmanı İlyas Doğu, "Malum yeni bir eğitim öğretim sezonu başlıyor. Hem öğrenciler hem de memurlar ev arayışı içerisine girdi. Bize düşen görev ise en uygun kiralık daireyi vatandaşa sunmaktır fakat bunu fırsata çeviren ev sahipleri var. Bu konuda duyarlı davranmak önem taşıyor." dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ HANGİ BÖLGELERİ TERCİH ETMELİ?

Özellikle öğrenci ve memurların yoğun olduğu Ankara'da kira fiyatlarının bölgesel olarak değişkenlik gösterebileceğini belirten Doğu, Mamak, Altındağ ve Sincan bölgelerinin daha hesaplı seçenekler sunduğunu vurguladı.

Doğu, "Kırsal kesimlerde kiralar 7 bin 500 TL civarında seyrederken yeni artışlar ile beraber 15 bin TL ile 20 bin TL gibi rakamlar isteniyor. Merkezi yerlerde ortalama 20 bin TL ile 30 bin TL civarında, güvenlikli yüksek kat konutlarda ise 35 ile 50 bin TL arasında kira istenebiliyor." dedi.

Dijital Kira Sözleşmesi Kime Yarayacak? Dijital Kira Sözleşmesi Kime Yarayacak?

Kira artışlarının gayrimenkul danışmanları için de zorluklar yarattığını belirten Doğu, "Bu artış oranları sektörümüz için de iyi olmadı. En büyük sıkıntıyı gayrimenkul danışmanları yaşıyor. Umuyoruz ki bir denge sağlanır ve herkes gibi bizler de seviniriz" diye konuştu.

Editör: Gayrimenkul Gündemi