Kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanmasının uzatıldığını kaydeden Avukat Dinç, "1 Temmuz 2023 tarihe kadar kira artışlarında bu oran dikkate alındı. Yaşanan sıkıntılar sonucu 2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında, kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanması kararı uzatıldı. Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle Haziran 2022 tarihinde kira artış bedeline yüzde 25 sınırı uygulaması Temmuz 2024'e kadar uzatıldı." diye konuştu

YÜZDE 25 LİMİTİ YOK

Ev sahibinin kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerektiğini belirten Avukat Dinç, "Beşinci yılını dolduran kiracılar için mal sahiplerinin kira tespit davası açarak kirayı yükseltme hakkı var. Orada bir yüzde 25 limiti yok.

Ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir. Kiraya veren, kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi feshedebilir. Kiraya verenin, kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekir." diye konuştu.  

KİRA BEDELİ HÂKİM TARAFINDAN EMSAL BEDELLERE GÖRE TESPİT EDİLİYOR

Ev sahibinin de tahliye konusunda bazı hakları olduğuna aktaran Avukat Dinç, "Ancak, 5 yıl sonra taraflar mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla tespitini talep edebilir. Bu noktada kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit ediliyor. Bunların dışında ev sahibinin de tahliye konusunda bazı hakları var." dedi

YASAL DÜZENLEME YOLDA

Fahiş kiralara karşı alınan yeni kararla ev sahiplerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceğini söyleyen Avukat Dinç, "Fahiş kira artışını engellemek için yasal düzenleme yolda. Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanacak yasal düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis'e sunulacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni dönemde yoğun bir çalışma dönemine girecek. Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırmak içine soruşturma yapılıp dava açılabilecek. Haklarında 3 yılla soruşturma açılan ev sahipleri, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecek."dedi.