Asgari ücret artışının belirlenmesiyle birlikte, aidat zamları öncesi toplantılar yapılacak ve 2025 aidat tarifesi devreye girecek. Ancak fahiş zamlar ve haksız taleplerle karşılaşmamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için derledik.

1. Aidat Zamları Nasıl Belirleniyor?

Aidat artışları, yönetici veya yönetim kurulları tarafından genel kurulda hazırlanan bütçe veya ek bütçe ile kararlaştırılıyor. Kat malikleri kurulu toplantısı, yılda bir kez yapılmak zorunda. Toplantı zamanı yönetim planında belirtilmemişse, yılın ilk ayında gerçekleştiriliyor.

Kurul toplantısı, kat maliklerinin arsa payı ve sayısı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çoğunluğuyla zam oranına karar veriliyor. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıya katılanların çoğunluğuyla karar alınıyor. Bu nedenle toplantılara katılarak zam oranlarının belirlenme sürecine dahil olabilirsiniz.

Unutmayın, genel kurul toplantısına yalnızca ev sahipleri katılabilir. Kiracılar ise ancak ev sahibinden vekalet alırsa toplantıya katılma hakkı kazanır.

2. Zam Kararına İtiraz Hakkınız Var mı?

Genel kurula katılsın ya da katılmasın, tüm malikler zam kararına itiraz edebilir.

  • Toplantıya katılıp karşı oy kullanan malikler, karar tarihinden itibaren bir ay içinde,

  • Toplantıya katılmayanlar, karardan haberdar oldukları tarihten itibaren bir ay içinde,

  • Genel kurul davetiyesi kendisine ulaşmayanlar ise altı ay içinde sulh hukuk mahkemesine iptal davası açabilir.

    51 İlde 607 Arsa Satışı 51 İlde 607 Arsa Satışı

Eğer bir usulsüzlük tespit ederseniz, dava yoluna başvurabilirsiniz. Artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, 1/3 malik bir araya gelerek olağanüstü genel kurul talebinde bulunabilirsiniz.

3. Aidatlara Üst Sınır Uygulanıyor mu?

Aidat zamlarına bir üst sınır uygulanmıyor. Ancak kiracılar için şu istisna var: Kiracılar, kira bedelinin üzerindeki aidat farkını ödemek zorunda değildir. Örneğin, kira 6 bin TL iken aidat 7 bin TL ise, 1.000 TL farkı mal sahibi öder.

Aidat paylaşımı konusunda yönetim planı önemlidir. Eğer yönetim planında eşit paylaşım öngörülmüşse, 2+1 ve 3+1 daireler aynı aidatı ödeyebilir. Bu durumun değişmesi için yönetim planının revize edilmesi gerekir.

4. Kiracılar Hangi Giderlerden Sorumlu?

Site aidatları, işletme ve yatırım bütçesi olmak üzere ikiye ayrılır:

  • İşletme Bütçesi: Personel maaşları ve ortak alan giderleri gibi harcamalar bu kapsama girer ve kiracılar sorumludur.

  • Yatırım Bütçesi: Asansör değişimleri, yalıtım yapılması veya tazminatlar gibi demirbaş giderler ev sahibinin sorumluluğundadır.

Kiracılar, aidat kalemlerini inceleyerek sadece sorumlu oldukları giderleri ödeyebilir.

5. Kullanmadığınız Hizmetler İçin Ödeme Yapmamak Mümkün mü?

Ortak alan kullanımı kişisel tercihe bağlı olduğundan, havuz, asansör gibi hizmetleri kullanmasanız da bu giderlere katılmak zorunludur. Ancak sonradan yapılan lüks veya belirli bir grup malikın kullanımına özel alanlara katılım zorunlu değildir.

Aidatı ödemeyenler için ise dava ve icra takibi yoluna başvurulabilir. Aylık %5 gecikme tazminatı uygulanabileceğini unutmayın.

2025 Aidat Zam Oranı Ne Kadar Olacak?

Eva Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasına göre, 2023 Ocak ayı ile 2024 Ağustos ayı arasında aidat artışı İstanbul'da ortalama %60 oldu. Bazı sitelerde bu oran %160'ı buldu. Şehrin merkezindeki 100 metrekare bir evin aidatı ortalama 4 bin TL'yi geçerken, lüks sitelerde bu rakam 40-45 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, 2025 aidat zam oranı için şu tahmini yapıyor: “Personel giderleri bütçenin %70’ini oluşturuyor. Asgari ücret artış oranına ek olarak %15’lik bir artış beklenebilir.”

Aidat zammı sürecinde fahiş artışlarla karşılaşmamak için toplantılara katılın, itiraz haklarınızı bilin ve aidat kalemlerini detaylıca inceleyin.

Editör: Gayrimenkul Gündemi