Kira Tespit Davası Süreci Nasıl İşliyor? Kira Tespit Davası Süreci Nasıl İşliyor?

Şufa Hakkı Nedir?

Şufa ya da önalım hakkı, paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazın satılması durumunda, diğer paydaşlara öncelikli satın alma yetkisi tanıyan bir haktır. Bu hak, paylı mülkiyetlerde çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Son dönemde arsa ve gayrimenkul fiyatlarındaki artışlar, bu konudaki mağduriyetleri artırmakta ve hileli satışlara zemin hazırlamaktadır. Örneğin, bazı durumlarda paydaşlar kendi aralarında anlaşarak alıcıya paylarını satmakta, ardından dava açarak şufa hakkını kullanmaktadır. Bu süreçte, dava en az iki yıl sürdüğünden ve enflasyon farkı nedeniyle alıcı büyük zarara uğramaktadır. Sonuç olarak, yeni alıcı şufa hakkı nedeniyle davayı kaybederek, iki yıl önce satın aldığı fiyattan arsayı paydaşlara devretmek zorunda kalmaktadır. Bu durumda mağdur olan kişi, şufa hakkının ne olduğunu bilmeden çok paylı gayrimenkul satın alan kişidir.

Şufazede Olmamak İçin Ne Yapılmalı?

Hakan Akçam, şufa hakkından dolayı mağduriyet yaşamamak için vatandaşların bazı önlemler alabileceğini belirtti. Satış öncesinde alıcının, diğer ortaklardan satışı onayladıklarına ve önalım haklarını kullanmayacaklarına dair noter onayı almasının, şufazede olmanın önüne geçeceğini ifade etti. Ayrıca, Tapu Müdürlüklerinin de alım yapan kişilere şufa hakkı konusunda bilgi vermesi gerektiğini vurguladı.

Kanuni Düzenleme İhtiyacı

Akçam, şufa hakkı nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi için kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Milletvekillerinin bu konuda kanun teklifi verdiklerini ancak henüz bir sonuca ulaşılamadığını belirten Akçam, "Kanunen bir değişiklik mutlaka yapılmalıdır. Kanunda bir değişiklik yapılana kadar da şufa hakkının ne demek olduğunu birçok kişi bilmediğinden, Tapu Müdürlüklerinde alım yapan kişiye konu hakkında bilgi verilmeli, kişi bu riski göz önüne alarak alım yapmalıdır." dedi.

Editör: Gayrimenkul Gündemi