BALKON TÜRLERİ
Gömme balkonlar
Binaya gömme bir vaziyette tasarlanmış ve ek alan kazandırmayan balkonlara gömme denir. Herhangi bir materyalle kapatılmaları için izne gerek yoktur. Alüminyum doğrama, PVC doğrama ve cam balkon ürünlerinden herhangi birini özgürce tercih edebilirsiniz.
Kısmen gömme balkonlar
Bir kısmı gömme bir kısmı da çıkma olan balkon türleridir. Burada Yargıtay ve Danıştay kararları sadece katlanır cam balkon sistemlerine izin vermektedir.
Hükümde “portatif, sökülüp takılabilir, katlanılabilir” ifadesi yer almaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir konu var.
Balkonu odaya dahil etmek için duvar yıkmak veya mevcut korkuluğu söküp tuğla, beton ve benzeri materyaller ile ikame etmek kesinlikle yasak. Şikayet üzerine direkt yıkım kararı ve para cezası uygulanmaktadır.
Çıkma balkonlar
Çıkma balkonlarda alan kazanmak amacı ile yapılan her türlü işlem kanuna aykırı kabul edilmektedir. Yine hükümde yer alan “portatif, sökülüp takılabilir, katlanılabilir” materyaller dışında herhangi başka bir ürün kullanılamaz.
Çıkma balkonlarda duvar yıkıp, balkon ile odayı birleştirme söz konusu olamaz. Hatta sürme cam balkon sistemlerinin bile balkonlarda kullanılıp kullanılamayacağı şüpheli bir konudur. Katlanılabilir hükmüne uymadığı için aslında balkonlarda kullanılması doğru değildir.
Kısmen çıkma balkonlar
Bu balkon türlerinde kısmen gömme balkon türlerindeki hükümler geçerlidir. Anlaşmazlıklarda bilirkişi raporu ile hükme varılmaktadır.
Katlanır cam balkon ürünleri herhangi bir izin almaksızın uygulanabilmektedir; ancak iş odaya dahil etmeye gelince dikkatli olmakta fayda var.
EMSAL YARGITAY KARARI
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19.maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları belirtildikten sonra ikinci fıkrada da kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı öngörülmüştür. Bu doğrultuda binaların balkon kısımları bu madde kapsamında değerlendirilmektedir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 Karar numarası ile güncel bir hüküm kurmuştur.
Hal böyle olunca Yargıtay tarafından binanın dış görüntüsünü değiştiren, işlemlerin projede olmaması veyahut kat maliklerinin 4/5’inin yazılı onayı olmadığı sürece, cam balkon yaptırma, cam balkon yaptırılarak oda ile balkon arasında duvarın kırdırma işlemleri kanuna aykırı olarak değerlendirilmekte ve eski hale getirilmesi konusunda görüş belirtilmektedir.
Buradan çıkan sonuç açık ve nettir. Bina veya site sakinlerinin beşte dördünün rızası alınmadıkça cam balkon yaptırmak yasal sorunlara neden olabilir.
Pek rastlanmayan bir durum olmasına karşılık, site sakinleri ile bu konuda bir uzlaşıya varmakta fayda var.
Toplu yaşam alanlarında bu hükme dikkat etmek ve yasal sorumlulukları yerine getirmek en uygunu olacaktır.
Saygı çerçevesinde komşuluk haklarına riayet ederek hareket etmek en adaletli yol olacaktır. Site ve apartman yönetimlerinin kararları da bağlayıcıdır.
Cam ve alüminyum rengi konusunda ortak bir karar alındı ise; bu karara uymak da zorunludur.
Bütün bina sakinleri karar gereği mavi cam balkon yaptırırken siz füme rengi tercih edemezsiniz. Aynısı alüminyum profil rengi için de geçerlidir.
MÜSTAKİL EVDE DURUM
Müstakil evlerde oturanlarda Yargıtay ve Danıştay kararları geçerlidir. Tek bir fark vardır; uygulama konusunda herhangi bir merci veya kişiden olur almanıza gerek yoktur.
Renk ve benzeri konularda tamamen özgürsünüz. Kış bahçeleri ve pergola altlarında (projede mevcut ise) istediğiniz materyali kullanmakta özgürsünüz. Yani biraz daha avantajlı bir durumdasınız denilebilir.