Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu tarihe kadar ödeme yapmayanlar için gecikme faizi uygulanacağını hatırlattı. Özelmacıklı, "Emlak vergileri, gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyeye ödeniyor. Belediyelerin internet sayfaları üzerinden veya bazı belediyeler için e-Devlet sistemi üzerinden ödeme yapılabiliyor. Ancak zamanında ödeme yapılmaması durumunda, her ay için %2,5 oranında gecikme zammı uygulanacak" dedi.
2025 Yılı Emlak Vergisi Oranları Yeniden Değerlendirildi
Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2025 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranının %43,93 olarak belirlendiğini açıkladı. Özelmacıklı, "2025 yılına ait emlak vergisi değerleri, yeniden değerleme oranının yarısı olan %21,965 artırılacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan 83 No’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre bina metrekare inşaat maliyet bedellerinde %47,97 oranında bir artış yapıldı" dedi.
Emlak Vergisinden Kimler Muaf?
Belirli şartları taşıyan vatandaşların emlak vergisinden muaf tutulabileceğini belirten Özelmacıklı, şu bilgileri paylaştı:
- Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
- Gelirleri yalnızca sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları maaştan ibaret olanlar,
- Gazi, engelli, şehit dul ve yetimleri,
- Tek mesken sahibi olanlar bu muafiyetten yararlanabiliyor.
Muafiyet için, ilgili belediyeye başvurarak Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ekinde yer alan formun doldurulması gerekiyor.
Emlak Vergisi Oranları ve Büyükşehir Uygulaması
Emlak vergisi oranları şu şekilde uygulanıyor:
- Meskenler için binde 1,
- Diğer binalar için binde 2,
- Araziler için binde 1,
- Arsalar için binde 3.
Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bu oranlar %100 artırımlı olarak uygulanıyor. Ayrıca, yeni inşa edilen binaların vergisi, arsalarının vergisinden düşük olamıyor ve bu hüküm, binanın inşasının tamamlandığı yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl geçerli oluyor.