Öğüt, "Endeksa’nın yapay zekâ algoritmaları, değerleme yapılacak konutun özelliklerini ve benzer mülklerin değerlerini karşılaştırarak istatistiksel modeller oluşturuyor. Sistem sayesinde, gayrimenkul alım-satım süreçlerinde bilgiye dayalı, objektif kararlar almak mümkün hale geliyor. Bu teknolojinin kira anlaşmazlıklarına da önemli bir çözüm sağlamasından dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Son yıllarda kira anlaşmazlıklarında ve kira tespit davalarında yaşanan artış sonrası mahkemeler çözüm süreçlerini hızlandıracak yenilikçi yöntemlere başvurmaya başladı. İstanbul'da bir kira tespit davasında mahkeme, ilk kez yapay zekâdan faydalanılarak bir değerleme raporu hazırlanmasını talep etti. Karar kira anlaşmazlıklarında yapay zekâ teknolojisinin kullanılmasının yolunu açarken, bu sistemin nasıl işlediği merak konusu.
Endeksa, büyük veri analizi ve yapay zekâ teknolojisiyle gayrimenkul değerleme hizmeti sunan bir platform olarak, Türkiye’de yıllardır bu alandaki gelişmelere öncülük ediyor. Platforma üye olan kullanıcılar, diledikleri gayrimenkulün güncel kira ve satış değerlerini anlık olarak öğrenebiliyor. Üretilen değerler yapay zekâ ve büyük veri analizi gibi objektif yöntemler ile gerçekleştiği için güvenilirlik noktasında da soru işareti kalmıyor.
Konut değer analizinde %95 doğruluk payı
Peki yapay zekâ gayrimenkullerin değerini nasıl belirliyor? Endeksa’nın Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, bu teknolojinin arkasındaki süreci şu şekilde özetliyor: "Değerlemede konum, mülk tipi, alan büyüklüğü, çevresel faktörler, geçmiş satış fiyatları ve piyasa trendleri gibi birçok değişken dikkate alınıyor. Yapay zekâ algoritmaları, bu verileri işleyerek, benzer mülklerin değerlerini karşılaştırıyor ve istatistiksel modeller oluşturuyor. Sürekli güncellenen veriler sayesinde Endeksa’ya üye olan kullanıcılar diledikleri gayrimenkulün özelliklerini sisteme girdikten saniyeler sonra, piyasa koşullarındaki değişikliklere göre en güncel kira ya da satış fiyatını tespit edebiliyorlar. Tüm Türkiye genelinde konut değer tespitinde %95 gibi bir doğruluk oranı ile çalışan bu sistem sayesinde, gayrimenkul alım-satım süreçlerinde bilgiye dayalı, objektif kararlar almak mümkün hale geliyor.”
Endeksa aracılığıyla elde edilen değerlemeler, birkaç yıldır çeşitli adli anlaşmazlıklarda da mahkemelere delil olarak sunuluyor. Yaşanan son gelişme, bu değerlemelerin artık kira tespit davalarında da kullanılmasının önünü açıyor. Görkem Öğüt, bu gelişmeye ilişkin, “Endeksa olarak yıllardır verdiğimiz bu hizmetin kira anlaşmazlıklarında da önemli bir çözüm sağlamasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu sayede kira tespit davalarında süreçler hızlanacak; hem mülk sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf ve adil bir ortam sağlanacak.”
Türkiye’de hızla büyüyen yapay zekâ tabanlı gayrimenkul değerleme sistemleri, yalnızca kira tespit davalarında değil, farklı hukuki süreçlerde de etkili bir çözüm yöntemi sunuyor. Yapay zekâ sayesinde manuel olarak yapılan değerlere oranla daha fazla veri analiz edilerek daha isabetli sonuçlara ulaşılabiliyor. Endeksa, gayrimenkul değerleme süreçlerinde bu teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak sektörde önemli bir rol üstleniyor. Mahkemelerin de onayladığı bu yenilikçi çözümün, kira anlaşmazlıklarında taraflar arasındaki hukuki süreçleri hızlandırarak dava masraflarını azaltacağı öngörülüyor.