“İpotekli satışlar konut sorununun büyüdüğünü gösteriyor”

Konut kredisine ulaşmanın oldukça güç olması nedeniyle ipotekli konut satışının son üç yılda göreceli olarak düşüş gösterdiğini belirten Ekovilla-Fertighaus Yönetim Kurulu Başkanı Salih Döngel:

“ 2021 yılın toplam satışında 294 bin adet ipotekli satış olarak gerçekleşmişken 2022 yılında 280 bin ve 2023 yılında 177 bin rakamına kadar gerilemiş durumda. 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde ise 51.415 ipotekli satış olarak gerçekleşmiş durumda.

Senenin kalanında bir bu kadar daha satılacağını öngörürsek 100 bin rakamını biraz geçen bir ipotekli satış söz konusu olacak.

Türkiye’de ipotekli satış, konut piyasasının canlılığını koruması, vatandaşın konut sahibi olabilmesi adına hayati öneme sahip. Bu veriler; vatandaşın konut erişiminde, yatırımcının üretiminde ve barınmada büyük bir sorun olarak önümüze çıkacak.” yorumunda bulundu.

Konvansiyonel konut yerine fabrika üretimi ekolojik yapılar

Klasik konut üretiminde yaşanan tıkanma, maliyet artışları, kredi faizlerinin ulaşılabilirliğinin kalmaması gibi etkenler nedeniyle Türkiye’nin büyük çoğunluğunu oluşturan düşük ve orta gelir grubunun konuta erişiminin kesilmiş olduğunu belirten Salih Döngel, vatandaşı ev sahipliğine ulaştırmak için politika değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirtti.

Döngel: “ Konvansiyonel konut üretmenin çok maliyetli olduğu ve vatandaşın konuta erişiminde sorunun artış gösterdiği geçen 3 yıl; gelecek yılların habercisi niteliğinde. Klasik modelde vatandaşı ev sahibi yapmak için ekonomiyi zorlamak yerine alternatifi değerlendirmekte yarar var.

Değişik büyüklük ve formlarda tasarlanan evler, fabrika bandı üzerinde çıkıyor, yapılacağı yere bir araç üzerine gidiyor ve hızlıca montaj yapılarak oturuma hazır hale geliyor. Modüler yapılar hızlı ve konvansiyonel konuta göre çok daha ucuza imal edilebiliyor. Bunu hızlıca kamunun ve vatandaşın gündemine almamız lazım.” dedi.

Ekolojik ve ekonomik Bu güne kadar pek çok ekolojik modüler yapıyı Türkiye’nin her tarafında anahtar teslimi yapan Ekovilla-Fertighaus Yönetim Kurulu Başkanı Salih Döngel:

“ Yalıtım sektörü sivil toplum kuruluşu İZODER, pek çok kez yalıtımdaki enerji kaybına dikkat çekiyor. Geçmiş dönemde hayata geçirilmiş olan pek çok toplu konutun yalıtımsız olduğunu göz önüne alırsak bu bir kamu sorunu. Fabrika bandı üzerinde ana yapı bileşenlerinden yalıtımına kadar bütün bileşenler hazır hale getiriliyor.

Tiny House veya değişik yapı elemanlarıyla inşa edilen modüler yapılar, yalıtımıyla birlikte bir bütün olarak banttan çıkıyor, montajlanıyor ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşturuyor.

10 Soruda Doğrulanmış İlan Düzenlemesi 10 Soruda Doğrulanmış İlan Düzenlemesi

Ülke ve dünya gündeminin karbon ayak izini düşürme hedefinde konut piyasası da kendisine düşeni üstlenmeye çalışırken modüler yapılar karbon nötr konut hedefi için ideal bir fırsat sunuyor.” bilgisini paylaştı.

Editör: Gayrimenkul Gündemi