Mars Gayrimenkul'den Samet Hızalan'ın Yazısı...

Geldiğimiz bu noktada elini çabuk tutanlar kazanacak gibi görünüyor..

Ev sahipliği oranı  %60’lardan %50’lere indi. Satışlardaki durgunlukla birlikte konut arzında bir yavaşlama oldu. Birçok yatırımcı da yatırımlarını erteledi. 

Yavaş yavaş mevduat hesapları farklı yatırımlara dönüşmeye başladı gibi görünüyor. Yatırımcılar açısından şu anda gayrimenkul almak için iyi bir dönem. Gayrimenkul almak için bugün yarından daha avantajlı olacaktır.

Fiyat konusunda konut fiyatlarının gerileyeceğini düşünenler var ben tam aksini düşünüyorum. Fiyatlarda bir gerileme olacağını düşünmüyorum, reel bir gerileme beklemiyorum. Bunun için maliyetlerden tutun, arza kadar bir çok neden sayabilirim, arsa, işçilik, finansman ve yüklenici maliyetlerinde artış var.

Şuandaki fiyatların iyi fiyatlar olduğunu söyleyebilirim önümüzdeki günlerde faiz düşmesi bekleniyor. Mevduat faizinde yeterince gelir elde ettiğini düşünenler, Kur Korumalı Mevduattan ayrılan yatırımcılar portföy değiştiriyor.

Mevduattan çıkan vatandaş gayrimenkul, döviz, borsa gibi araçlara koşacaklar. Malum bize iktisat dersinde ilk öğretilen kural arz talep kuralı, diğer faktörler aynı kalmak koşuluyla, fiyatı yükselen malın arzının artıp, talebinin azalması; fiyatı düşen malınsa arzının azalıp, talebinin artması. Başka bir açıdan söylersek, ceteris paribus, arz artarken fiyatın düşmesi, talep artarken fiyatın yükselmesi kuralı.

Bunun yanında ortadoğu’da yaşanılanlar İran başta olmak üzere, Ekim ayı itibarı ile yabancılara yapılan satışlarda da bir artış olacağını düşünüyorum..

Ayrıca belirtmek isterim ki son zamanlarda konut artışlarına etken konulardan biri de kira çarpanı..

Türkiye’de son dönemlerde o kadar hızlı artış gösterdi ki, kira çarpanları yani amortisman dediğimiz konu çok cazip bir hale geldi..

Türkiye’nin yüksek enflasyon yaşadığı 1990-2000 li yıllar arası kira amortisman sürelerine bir göz attım, o dönemlerde de kira çarpanları %10-15 civarı.. Şimdi tekrardan o döngüye giriyoruz.

Yani iki üç sene önce bir konut kendini 20-25 yıllarda amorti ederken.. Son bir yıldır bu oran çok düştü..

Özellikle de Sakarya’nın Serdivan gibi üniversite bölgelerindeki apartlarda bu oran daha da düşük bir seviyede..

Kira Kavgaları Artık Son Buldu

Yaklaşık iki senedir yaşanılan Ev sahibi ve kiracı kavgaları yavaş yavaş son buluyor..

Kiracısını tahliye etmek isteyenler için TÜFE’ye dönüldükten sonra, kira bedellerinde bir dengelenme başladı. Çünkü yüzde 25 sona erdikten sonra 12 aylık TÜFE, yıllık enflasyonun üzerinde kaldı. Kiracısını tahliye ettirmek isteyenlerin çoğunluğu kira artışıydı.

Tahliye davaları yaklaşık %20 azaldı

Bu konuyu örneklendirecek olursam eğer, Sakarya’nın Serdivan ilçesinde 3+1 bir daire geçtiğimiz yıl ortalama kira bedeli 15.000 TL civarı iken, bu sene Eylül ayında %65 kira zammı uygulandı, yani bu sene kira bedeli 25.000 TL oldu resmi zam oranı ile, şu an ortalama kira bedelini yakalamış oldu ve hatta üzerine bile çıkanlar oldu..

Konutta Kampanya Furyası Konutta Kampanya Furyası

Yani burdan ev sahiplerine sesleniyorum, kiracı çıksın yüksek oranda yeni kiracı bulayım devri kapandı.. Herkes anlaştığı iyi kiracısına sahip çıkmalı..

Ekim Ayı Kira Artış Oranı

Ekim ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin %63,47 olmasının ardından %63,47 olarak uygulanacak.

Örnek Kira Zammı Hesaplama

Mevcut Kira Bedeli: 23 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ekim 2024

Artış Oranı: %63,47

Kira Artış Tutarı: 14 bin 598 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 37 bin 598 TL

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

Editör: Gayrimenkul Gündemi