Günümüzün veri odaklı dünyasında, nerede çalışırsanız çalışın sayılar önemlidir.  Veri ve sayılarla çalışmanın en yaygın yollarından biri KPI'lardır veya temel performans göstergeleridir. Şimdi kendinize "KPI'lar neden önemlidir?" diye sorarken bulabilirsiniz.

KPI'lar önemlidir çünkü size mevcut performansınızla karşılaştırabileceğiniz bir değer verir. KPI'lar hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı açıkça gösterir. 

Şirketinizde KPI'ları uygulamak, hedefler belirleyebileceğiniz, hedeflerinize ulaşmak için bir strateji geliştirebileceğiniz ve bu süreçte performansınızı değerlendirebileceğiniz anlamına gelir.

KPI'ların işletmeler için önemli olmasının dört ek nedenleri de şunlardır;

  • KPI'lar çalışanların moralini güçlendirir.
  • KPI'lar iş hedeflerini destekler ve etkiler.
  • KPI'lar kişisel gelişimi destekler.
  • KPI'lar performans yönetimi için kritik öneme sahiptir.

Gayrimenkul Danışmanının KPI’ları Hangi Performans Göstergelerinden Oluşmalı? 

1. Satış Başına Alınan Komisyon Oranı: Bu oran Gayrimenkul Danışmanının yasal olarak kendisine tanınmış olan toplamda %4 oranındaki komisyon oranını almak konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Bu oranın düşük olması durumunda danışmanın verdiği hizmet ya da müşteri tarafında yarattığı değer konusunda nasıl bir düşünce yapısına sahip olduğu sorgulanmalıdır. 

2. İşlemlerden Elde Edilen Toplam Komisyon Tutarı: Bu tutar aslında danışmanın toplam gelirini oluşturacaktır. Danışmanın dönem başında belirlediği hedeflerle uyumu dönem içerisinde sürekli kontrol edilmeli. Bu tutar danışmanın yaşam standardını da belirleyeceği için çok düşük kalması danışmanın bu alanda kariyerini sonlandırmasında da sebep olabilecektir.

3. İlandaki Mülklerin Ortalama Satılma Oranı: Satışı iki şey belirler. Birincisi fiyat ikincisi pazarlama yani tanıtım. Bu oran düşük ise danışmanın portföylerini yanlış fiyatlardan mı aldığı ya da portföyün pazarlama faaliyetlerini yeterli yapıp yapmadığı sorgulanmalı.

4. Mülklerin Ortalama İlanda kalma Süresi: Bu değer bize danışmanın satış pazarlama konusundaki etkinliğini verecektir. Müşterilerin temel beklentisi gayrimenkulünün en kısa sürede en yüksek fiyata satılması. Buradaki değer de bize süreyi veriyor. Sürenin düşük olması müşteri memnuniyeti ile doğru orantılı olacaktır.

5. Sözleşmede Belirlenmiş Satış Fiyatı İle Gerçekleşen Fiyat Arasındaki Oransal Fark: Bu oran danışmanın portföyü en başta doğru fiyattan portföyüne dahil edip etmediğini ortaya koyar. Oranın yüksek olması portföyün en başta yanlış bir fiyattan alındığı süreç içerisinde gelen tekliflere göre satıcının ikna edildiği anlamına gelir. Ancak satıcıya başta verilen rakamla gerçekleşen rakam arasındaki büyük fark satıcının danışmana duyduğu güveni zedeler.

6. Müşteri memnuniyet Oranı: Danışmanın tamamladığı ya da tamamlayamadığı her müşteri ile ofisin yapacağı memnuniyet anketi sonuçları danışmanın müşteri tarafından değerlendirilmesini sağlar. Buradan alınan geri bildirim puanlarının düşük kalması durumunda danışmanın etkili bir sadık müşteri kitlesi oluşturmakta zorlanacağı anlamına gelir. Oysa ki bu işte danışmanların en büyük sermayesi mutlu müşteri kitlesi.

Bir gayrimenkul danışmanının performansını yönetebilmek için yukarıdaki verilerin düzenli takip ediliyor olması önemli. Aksi durumda danışman başarısız olduğunda kök sebebin nereden kaynakladığını bulmakta zorlanırız. Kök sebebi bulamazsak doğru olmayan çözümlerin peşinde koşarız ki bu bize hem zaman kaybettirir hem de danışmanın meslekten uzaklaşması gibi sonuçlar doğurur.