Konutların turizm amaçlı kiralanması yönelik yeni düzenleme geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girerken, Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker özellikle Saros Körfezi’nde aylık ya da günlük olarak kiralama yapan konut sahiplerine uyarıda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik’, geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelikte, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi gerektiği belirtildi.

İzin belgesine ilişkin tüm başvuruların e-Devlet üzerinden yapılacağının belirtildiği yönetmelikte, kiraya veren gerçek kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ibraz etmesinin zorunlu olacağı belirtildi.

Yönetmelik gereği ayrıca, konutlarını turizm amaçlı kiralamak isteyen kişilerin artık Turizm Bakanlığı’ndan ruhsat almasının gerekeceği, ayrıca kiralık dairelerin girişlerine, konaklama tesisi olduğuna dair bir tabela asılması zorunlu olacağı ifade edildi.

‘HERKES EL ALTINDAN KİRAYA VERİYORDU’

Edirne’de özellikle Saros Körfezi bölgesinde aylık kiralamaların çokça yapıldığını söyleyen Çeker, “Kışın ortasında herkes yaz için anlaşmalar yapıp 2 ya da 3 aylığına yer tutayım diyerek Edirne’nin Saros Körfezi’nde yer ayırtıyorlar. Burada artık bunu ticarethane gibi düşünen yazlık sahipler var.

Çoğu kişi geçim kaynağını buradan karşılıyor. Kiralarda da ciddi rakamlar konuşuluyor. Günlük kiralamalarda da aynı şekilde ciddi rakamlar söz konusu.

Bunları hiç bir zamana kadar devlete bildirme veya vergi dairesine bildirme durumu yoktu. Herkes el altından veriyordu kirayı. Sanki akrabası oturuyor ya da kendisi oturuyormuş gibi gösteriliyordu” dedi.

‘CEZALAR BELİRLENDİ’

Yeni düzenleme gereği artık günlük veya aylık kiralamaların takibe gireceğini anlatan Çeker, “Bundan sonra kiralık yazlık asıldığı zaman artık takibine geçilecek. Bu sözleşmeler yapıldığında da ciddi şekilde cezaları var. Bunlar takibe alınacak. İnternet sitelerini takibe almaya başladılar. Bunlara devlet bir kısıtlama getirdi, 100 günlük olarak.

Türk Yatırımcıların Yeni Gözdesi Dubai Türk Yatırımcıların Yeni Gözdesi Dubai

Bu sadece yazlıklar için geçerli değil, şehir merkezinde de pansiyonlar var. Hiçbir resmiyeti yok, pansiyon adı altında veriliyor ama sadece 4-5 dairesi var ve bunları ticarethane gibi kiraya veriyor.

Bugüne kadar bir denetim ya da uygulama yoktu, belirli bir ceza yaptırımı yoktu. Artık ilimizin Ticaret İl Müdürlüğü, vergi daireleri takibini yapacak. Artık resmi gazetede de yayınlandı, cezalar da belirlendi. Artık takibe alınmaya başlandı” diye konuştu.

‘CİDDİ BİR YAPTIRIM UYGULANACAK’

Vatandaşlara çağrıda bulunan Çeker, “Bizler de burada şunu diyebiliriz; halkımız bu şekilde bir kiralamaya girdiğinde el altında yapmasınlar. İlgili birimler yavaş yavaş oluşturulmaya başlandı, cezalar netleşti, ciddi bir yaptırım uygulanacak.

Hiçbir şekilde ‘kazancın tamamını ben alayım, devlete vermeyeyim’ düşüncesine girişmesinler. Bildirimlerini yapsınlar, yarın öbür gün büyük cezalar çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Gayrimenkul Gündemi