Konu ortak mülkiyette kiraya verme meselesi. Ancak bunun için ortak mülkiyeti ikiye ayırarak yanıt vereyim. Bir ortaklık vardır, tapuda ortaklar malik olarak görünür ama payları belirsizdir, tapu kayıtlarında hisse belirtilmemiştir.

Bu ortaklık elbirliği ortaklığıdır ki bu ortaklıkta bu yerle ilgili tüm işlemlerin bütün ortakların iştiraki ile yapılması mecburidir. Okuyucumun ortaklığı bu olsaydı kendisinin karşı çıkması sonuç doğururdu.

Ancak, okuyucumun anlattığı ortaklıkta anne ve üç kardeşin payları belli, her biri yüzde 25 hisseye sahip olacak. Bu ortaklığın adı paylı mülkiyet. Paylı mülkiyette kararlar sayı ve hisse çoğunluğu ile alınır.

Dolayısıyla anne ve iki kardeş sayıyı da hisse çoğunluğunu da sağladığı için onların dediği olacak.

Bir de okuyucumun olayı dışında bir husus var ki ondan da söz edeyim. Okuyucumun durumunda olup da hissedarlardan sadece biri kira sözleşmesi yapar da diğer ortaklar karşı çıkmaz ise bu sözleşme yine geçerlidir. Kira ilişkisi çok detaylı bir ilişki olup, son aylarda kira bedellerinin artması etkisi ile güncelliğini gün gün arttırıyor ve soru çeşitliliği bunun göstergesi oluyor.