EMLAK SÖZLÜĞÜ

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Hangi Durumda Açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası, gayrimenkule ortak olan tüm paydaşlara karşı açılır. Herhangi bir paydaş taşınır veya taşınmaz maldaki ortaklığa son verilerek ortaklığın bitirilmesini talep edebilir.

Paydaşlar, kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yaparak ortaklığa son verebilirler.

Anlaşma yoluyla ortaklık sonlandırılamaz ise, paydaşlardan biri diğer tüm paydaşlar aleyhine izale-i şuyu davası açarak dava yoluyla ortaklığın giderilmesini isteyebilir.

Ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı hissedarlara aittir. Yani ortakların her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.

Ortaklığın giderilmesi davasını ortaklar ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla ortak diğer ortaklara karşı da açabilir. 

Ortaklar İzale-i Şuyu davası ile;

Ortaklığın Satış Sureti İle Giderilmesini,

Ortaklığın Kat Mülkiyeti Kurulması Suretiyle Giderilmesini,

Ortaklığın Taksim Suretiyle Giderilmesini talep edilebilir.

Satış Usulü ile Ortaklığın Giderilmesi

Taşınmazın pay edilemez nitelikte olması halinde ortaklığın giderilmesi davası satış işlemi ile devam eder. Ortaklığın giderilmesi davası satış usulü açık artırmadır.

Taşınmazın satışına karar verildikten sonra mahkeme, İcra İflas Kanunu gereğince satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bir memur tayin eder.

Taşınmazın satışı için iki açık artırma günü belirlenir ve taşınmazın satış ilanı 50 binin üzerinde tiraja sahip olan bir gazetede ya da internet üzerinden yayınlanır.

Taksim ile Ortaklığın Giderilmesi

Davacının ortaklığın giderilmesi davası ile aynen taksim talep etmesi halinde mahkeme öncelikle ilgili mülkün buna uygun olup olmadığını inceleyecektir.

Malın paylarının denkleştirilemediği durumlarda eksik parçaya para eklenmesine karar verilmesi mümkündür.

Ancak ortaklardan birinin ortaklığın giderilmesi davası ile satış yoluna başvurması halinde mahkemenin aynen taksim edilemediği gerekçesini öne sürerek satış kararı vermesi mümkündür.