Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu duruma kira zammına getirilen yüzde 25 sınırının neden olduğunu, konut sahiplerinin “boş tutmak, günlük, haftalık, aylık kiraya vermek” gibi yöntemlerle evin getirisini artırmaya çalıştığını söyledi.
Ekonomi Ankara sitesinin haberine göre, seri ilan sitelerinden yayınlanan kiralık konutlar incelendi. Geçen yılın aynı ayında Ankara'da 36 bin civarında kiralık konut ilanı varken, Ağustos 2023 tarihi itibariyle Ankara'da kiralık konut arzı (mükerrer ilanlar çıktığında) 3 bin 100’e düştü.
Haberde Ekonomist Prof. Dr. Yücel Çelik’in görüşlerine yer verildi. Çelik, Ankara'da konutların amortisman (zaman içinde kullanım masrafı) süresinin 29 yıl olmasına karşın, kira artış oranının yüzde 25'te sabitlenmesinin konut amortisman süresinin 90 yıla çıkmasına neden olduğunu belirtti.
YÜZDE 25 UYGULAMASI PİYASAYI ALTÜST ETTİ
Haberde yer alan verileri Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ile konuştuk. Akçam, verileri kısmen doğru olarak değerlendirdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Ankara’da 3 bin 100 kiralık konut olduğu verisine sanki bir tane ilan portalından bakılarak ulaşılmış olduğunu düşünüyorum. Vatandaş evini kiraya vermekten çekiniyor doğru ama amortisman hesaplaması bence ters düşünülmüş. Çünkü şu an iki milyonluk evden 15.000 lira kira getirisi olan gayrimenkul sahipleri var.
Burada bence amortisman süresi düşmüş olur. Boş tutmak veya günlük, haftalık, aylık, altı aylık kiraya vermek evin getirisini daha çoğaltmak adına yapılan bir hareket. Bir yıl peşin para alan mal sahipleri de farklı bir yöntemle ilerliyorlar. Genel manada düşünecek olursak yüzde 25’in taban uygulaması piyasayı daha da altüst etti. Vatandaş bir yıl sonraki artışın enflasyonun yarısı kadar olduğunu düşünerek bahsettiğim yollara başvuruyor.“
‘BANKALARIN KREDİ KISMASI FİYAT ARTIŞINA FREN OLABİLİR’
Akçam, bankaların kredi musluklarını kısmasının gayrimenkul sektörüne yansımalarını da değerlendirdi. Kredilerin kısılmasının gayrimenkul sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışına fren olabileceğini belirten Akçam, bankaların kredileri kısması karşısında büyük proje yapan firmaların müşteri aramaya çıkacağına dikkat çekerek, “Bu ortamda makul fiyata çok iyi gayrimenkuller bulunabilir. Özellikle büyük projelerde iyi fırsatlar çıkabilir.” dedi.
İYİ FIRSATLAR ÇIKABİLİR
Kredilerde kısılmanın orta vadede konut sektöründe direk düşüşe yol açmayacağını ama köpük diye tabir edilen kısmın normal bir seviyeye gelebileceği düşüncesinde olduklarını ifade eden Akçam şunları söyledi: “Bankaların kredilerde kısıtlamaya gitmesi büyük projelerde sıkıntı ihtimalini artıracak.
Bu nedenle de gayrimenkul sektöründe büyük projeler yapan firmalar ister istemez müşteri aramaya çıkar. Bu ortamda da makul fiyatlarla gayrimenkuller bulunabilir. İfade ettiğimiz gibi özellikle de büyük projelerde konut bekleyen vatandaşlar açısından önlerine iyi fırsatlar çıkabilir.”