Başlıca sebep, Türkiye'de kiraların artışında %25'lik sınırın kaldırılmasıdır ve artık kira bedeli, yıllık enflasyon ortalamasına kadar artırılabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve 12 aylık enflasyon verilerine göre, bu oran yaklaşık %65 olacak.

Konut ve Kira Krizi Derinleşiyor Konut ve Kira Krizi Derinleşiyor

2024 yılında Colife dairelerimizin kira bedelinin %34 oranında arttığını analiz ettik. Bir önceki yıl ise artış %35 olmuştu. Kiraların insanların erişimine açık kalması için maksimum %65'lik artışa ulaşmamaya çalışacağız. Ancak 2025 yılından itibaren mülk sahiplerinin bu hakkı en üst düzeyde kullanacaklarına eminiz," diyor Maria

Kiralama maliyetlerindeki artışa yalnızca enflasyon değil, aynı zamanda ekonomideki genel istikrarsız durum ve daha yüksek bütçelere sahip olan yabancı çalışanlar (expat’lar) ve şehir dışından gelen öğrencilerin ortalamanın üzerindeki konutlara olan talebi de etki ediyor. Bu tür konutlara olan talep, arzı aşmaktadır.

Bu koşullarda kiradan tasarruf etmek için, tüm ikamet süresi boyunca sabit aylık ücretle daha uzun vadeli sözleşmeleri değerlendirmek faydalı olabilir. Örneğin, şu anda Colife aracılığıyla kiralanabilecek bir dairenin altı aylık sözleşme ile aylık ücreti 45.900 lira, yıllık sözleşme ile ise aylık ücret 43.900 liradır. Avantaj açık ve insanlar bunu anlıyor; çünkü Colife üzerinden kiracıların kiraladıkları konutların ortalama süresi 9-10 ay, çoğu sözleşme ise 1 yıl olarak yapılıyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi