Kira Borcunu Ödemeyen Kiracının Tahliyesi için 3 yol vardır, bunlar;
Kiracının Temerrüdü Nedeni İle Tahliye Davası
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 313. maddesine göre kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Kiracı, kira bedelini veya yan giderleri kira sözleşmesinde belirtilen tarihte ya da tarih aralığında eksiksiz olarak ödemezse temerrüde düşmüş olur.
Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının veya yan giderlerin istenebilir olması ve kira bedeli ile yan giderin verilen sürede ödenmemiş olması gerekir.
Bu durumda kiraya veren, kiracıya yazılı olarak bir süre verip, ihtarnamede verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde sözleşmeyi feshedileceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az 30 gün, ürün kiralarında en az 60 gün, diğer kira ilişkilerinde ise en az 10 gündür.
Temerrüt nedeni ile tahliye davası açılabilmesi için kiracı ihtarnamenin tebliğinden itibaren verilen süre içerisinde geciken kira bedelini ödemez ise kira döneminin sonu beklenmeden temerrüt nedeni ile tahliye davası açılabilir.
Tahliye Talepli İcra Takibi Başlatmak Suretiyle Kiracının Tahliyesi
Kiranın tam veya hiç ödenmemesi halinde kiracının tahliyesinde en hızlı çözüm yolu kiracıya ilamsız ödeme emri göndermektir.
Ödeme emrinde, kiracıdan ödenmeyen kira borcunun ödenmesi icra yolu ile talep edilir. Verilen sürede kira borcunu ödemeyen ve ödeme emrine itiraz etmeyen kiracının, taşınmazdan tahliyesi için ödeme emrinde belirtilen yasal 30 günlük süre dolduktan sonra icra hukuk mahkemesinde dava açılarak taşınmazdan tahliyesi talep edilir.
Kiracı ödeme emrinde belirtilen süre içerisinde borcunu ödemesi halinde taşınmazdan tahliyesi talep edilemez. Ancak bu durum diğer bir tahliye sebebi olan “iki haklı ihtar nedeniyle tahliye” davasında kiraya veren lehine haklı ihtar yerine geçeceğinden kiraya verenin göndereceği ikinci ihtardan sonra kiracının taşınmazdan tahliyesini dava yolu ile talep etme hakkı bulunmaktadır.
İki Haklı ihtar Nedeniyle Tahliye Davası
Kiraya veren, kira bedelinin ödenmemesi ya da geç ödenmesi nedeni ile bir yıl içerisinde yazılı olarak 2 haklı ihtarname gönderdiği kiracı aleyhine tahliye davası açma hakkına sahiptir.
Bu dava, iki haklı ihtarın çekildiği kira döneminin bitiminden itibaren bir ay içinde taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Buradaki süre bir hak düşürücü süre olduğundan herhangi bir hak kaybının yaşanmaması için özellikle davanın açılacağı tarihe dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kaynak: Kaya & Partner