Kiracıyı Tahliye Davası Açmadan Çıkarma Yolları

1. Karşılıklı Anlaşma Yoluna Gitmek

Kiracının tahliyesi için en kolay ve hızlı yol, karşılıklı anlaşmadır. Bu durumda, ev sahibi ve kiracı arasında tarih belirten yazılı bir "tahliye taahhütnamesi" düzenlenebilir. Taahhütnamede kiracının belirli bir tarihte evi boşaltacağına dair açık bir beyan bulunması gerekir.

Not: Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşmesinin imzalandığı tarihte değil, sözleşmeden bir süre sonra alınmalıdır. Aksi takdirde geçersiz sayılabilir.

2. Yeni Kira Sözleşmesi Yapmadan Süre Bitiminde Bilgilendirme

Eğer kira sözleşmesi belirli süreli ise ve süresi sona ermişse, ev sahibi en az 15 gün önce yazılı bildirim yaparak sözleşmeyi uzatmama hakkını kullanabilir. Bu durumda kiracı, yeni bir sözleşme yapılmadığı için evi boşaltmak zorunda kalır. Ancak uygulamada bu yöntemde de kiracı çıkmazsa, yine tahliye davası gündeme gelebilir.

3. Konut İhtiyacı Nedeniyle Bildirim

Ev sahibinin veya birinci derece yakınlarının konut ihtiyacı varsa, kiracıya bu durum yazılı olarak bildirilip, makul süre verilerek evi boşaltması istenebilir. Bu ihtiyacın samimi ve gerçek olması gerekir.

4. Kira Ödemelerinde Aksaklık Varsa

Kiracı kira ödemelerinde sürekli gecikme yaşıyorsa, bu durum bir belgeyle kanıtlanıp kiracıya ihtar gönderilerek kira sözleşmesinin feshi istenebilir. Bazı durumlarda bu ihtar kiracının çıkmasını sağlarken, direnç gösterilirse yine dava yolu kaçınılmaz hale gelir.

İpotekli Bir Evi Satabilir miyim? İpotekli Bir Evi Satabilir miyim?

Tahliye Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kiracı ile yapılan yazışmalar yazılı ve belgelenebilir şekilde olmalıdır.
  • Tahliye taahhütnamesi noter onaylı olmasa da geçerlidir ancak ispat açısından noterlikten alınması tavsiye edilir.
  • Emlak danışmanları, bu süreçte ev sahibi ile kiracı arasında arabulucu rolü üstlenerek süreci kolaylaştırabilir.