TÜİK verilerine göre Türkiye'de mart ayında yıllık enflasyon yüzde 68,50 olarak açıklandı. Bu yüksek enflasyona karşı bir korunma aracı olarak öne çıkan gayrimenkul, vatandaşların birikimlerini koruma amacıyla tercih ettiği bir yatırım alanı haline geldi.

Mart ayında konut satışları 105 bin 394 adet olarak gerçekleşti. Ancak yüksek faizler nedeniyle kredili satışlar düşük seyirde devam ediyor. Geçen ay sadece 12 bin 880 konut kredi kullanılarak alındı. Peşin gerçekleşen satışlarda ise altın ve dövizini bozduranların etkisi görülüyor.

Gazete Duvar’ın gayrimenkul platformu Endeksa'nın verilerinden aktardığı habere göre, Türkiye genelinde son bir yılda konut fiyatları ortalama yüzde 57 arttı. Ortalama metrekare satış fiyatı ise 25 bin 111 TL oldu. Fiyatlar her şehirde farklı oranlarda yükselirken, bazı şehirlerde bu artış oranı TÜFE'nin üzerinde gerçekleşti.

REEL KAZANDIRAN ŞEHİRLER

Hatay: Yüzde 84

Ordu: Yüzde 79

Muğla: Yüzde 78

Eskişehir: Yüzde 75

Elazığ: Yüzde 75

Ankara: Yüzde 70

Sakarya: Yüzde 70

Aydın: Yüzde 69

REEL KAYBETTİREN ŞEHİRLER

Kocaeli: Yüzde 60

Yalova: Yüzde 59

Samsun: Yüzde 58

Urfa: Yüzde 57

Antep: Yüzde 57

İstanbul: Yüzde 56

İzmir: Yüzde 56

Kayseri: Yüzde 56

Çanakkale: Yüzde 54

Mersin: Yüzde 52

Bursa: Yüzde 50

Riyad’da Türk Gayrimenkul Rüzgarı Esti Riyad’da Türk Gayrimenkul Rüzgarı Esti

Diyarbakır: Yüzde 50

Antalya: Yüzde 46

Adana: Yüzde 36

OTURUM AMAÇLI SATIŞLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR

Sektör analistleri, konut alımlarının çoğunlukla kullanım amacıyla gerçekleştiğini belirtiyor. Kredi talebinin düşük olması nedeniyle gerçekleşen alımlarda hane halkı birikimleri önemli rol oynuyor.

Bununla birlikte, son dönemde hızla yükselen fiyatlar sebebiyle ihtiyaçları olan konutu alamayanlar da fiyatların yatay-aşağı seyrettiği dönemleri fırsat olarak değerlendiriyorlar.

Editör: Gayrimenkul Gündemi