Oda TV'de yer alan habere göre, TYTFED Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu, Türkiye Kentsel tesis Yönetim Derneği, TRFMA, TESYÖN ve birçok sivil toplum kuruluşunun, Kamu kurum ve kuruluşlarının katılımlarıyla gerçekleşen programda, Bakanlık Bünyesinde 634 Sayılı Kat Mülkiyeti kanununa tabii yönetim hizmetleri faaliyetleri veren, Apartman, Site, Konut, Tesis yönetim şirketlerinin, Lisanslaşması, Firma ve Yöneticilerin niteliklerinin belirlenmesi, sınıflandırılması, denetlenmesi’ne istinaden önemli konu başlıkları ele alındı.

Tesis yönetim şirketlerinin yeterlilik kriterleri, Sınıflandırma kriterleri, Denetimi, Başvurular esnasında istenilecek belgeler, Eğitim, Ceza ve yaptırımlar ile ilgili konular tartışıldı.

Tesis yönetim ve tedarikçileri federasyonu başkanı İbrahim Bozan’dan alınan bilgilere göre Gerek AVM ofis konut yönetimleri yapan şirketleri ile havalimanı şehir hastaneleri doğal gaz boru hatları enerji hatları gibi yüksek seviyeli tesisleri yöneten şirketlerin kuruluş aşamasında çalışma şartlarına kadar yapılması gereken mevzuat hazırlıkları ilk adımı Ankara’da atıldı.

Kira Fiyatlarında Düşüş Eğilimi Sürüyor! Kira Fiyatlarında Düşüş Eğilimi Sürüyor!

Adı geçen şirketlerin lisans sınıflandırma karne eğitim istihdam ve cezai yaptırım gibi oluşması bu çalıştayda tartışıldı sonuç olarak sektörün genel kanısı bu konuda ilgili bakanlıkların katkılarıyla sektörel birliğin kurulması bu sorunların ve çözüm önerilerinin kurulacak birlikte değerlendirilerek yeni döneme ülkemize yakışan vatandaşın mağduriyetini önleyen bunun yanında standartlara kavuşmuş bir tesis yönetim sektörü oluşmasına karar verildi.

Federasyonun Başkan Vekili ve Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği’nin Genel başkanı Suat Sandalcı da, “Bu çalıştayın bakanlık nezdinde düzenlenmesi Vatandaşımız ve sektör için büyük bir adımdır. Bu çalışmalar ile Yöneticilerin ve Firmaların lisanslaşma ve şirketlerin yasal mevzuata kavuşması ülkemizdeki toplu konut yaşam alanlarımızda yaşayan başta kat maliklerimiz olmak üzere ve yine hastanelerden havalimanlarından kamu tesislerinden yararlanan vatandaşlarımızın devletin denetimi altına alınıp bu vesileyle temel hedefimiz olan Tesis yönetim sektörünün disiplin edilmesi vatandaşımızın refahı anlamında büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu çalıştay ve Çalıştay sonrasında kurulmasını arzu ettiğimiz komisyon hızlı bir şekilde birlik oluşumuna bizleri eriştirecek kurulması planlanan Tesis Yöneticileri birliği de gerek devletin katkısı gerekse sektörün tecrübesini birleştirerek bu konudaki Site, toplu konut yaşam alanlarındaki ve tesislerdeki problemlerin son bulmasına vesile olacaktır.

Yaklaşık iki ay sonra Çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanımız Sayın Murat Kurum Bey’in katkılarıyla bu çalışmalara Ankara’da düzenleyeceğimiz 2.kamu kurumları ve tesis yönetim hizmetleri çalışma kampımızda son şeklini alacaktır.

MAFYATİK YÖNETİMLERE SON

Çalıştay ile alakalı olarak Av. Burak Evci de şu ifadelerde bulundu:

“Tesis yönetim faaliyetlerinin tamamını kapsayacak hukuki düzenlemelerin yapılması tesis yönetimlerinin profesyonel bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Bu düzenlemeler ile denetimler sıkılaştırılacak; tesis yönetim firmalarına eğitim-sermaye şirketi olma- sabıka kaydı sunma ve lisans sahibi olma gibi kriterler getirilerek rant ve mafyalaşmanın önüne geçilerek yönetimde kurumsallaşma sağlanacaktır. Bu sayede fahiş aidatların önüne geçilecek, vergi kayıp ve kaçakları önlenecektir. Yapılan çalışmalar sektör için, vatandaş için ve yine devlet için fayda ve farkındalık oluşturması bakımından çok kıymetlidir.”

Editör: Gayrimenkul Gündemi