Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Türkiye’de tüketilen enerjinin önemli bir kısmı bina kaynaklı israftan oluşuyor. Her 10 konuttan 8’i enerji tasarruf uygulamalarını sağlamıyor. Oysa yalıtım uygulamalarından faydalanan yapılar yüzde 50 daha az doğal gaz tüketimi yapıyor. 

Aynı zamanda yazın evlerini soğuk tutmak isteyenler için de yalıtımın ciddi bir faydası olduğu biliniyor. Türkiye’de ilkbahar ve yaz ayları yalıtım uygulamalarının en çok tercih edildiği zaman dilimi. Bu kapsamda sıcak mevsimin de etkisiyle tüketiciler bu yıl yalıtım bütçesi oluşturmak için erken harekete geçti. 

Ortalama büyüklükte bir konut için toplam yalıtım maliyeti 120-150 bin lira arasında değişirken; 250 bin liraya çıkan uygulamalar da var. Malzeme ve işçilik bu bedelin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor.

Türkiye’de toplam enerjinin yüzde 32.7’si binalarda tüketiliyor. Bu enerjinin yüzde 80’i kış mevsiminde ısınma, yaz mevsiminde ise soğutma için harcanıyor. Enerjide dışa bağımlılık nedeniyle 2023 yılında enerji ithalatına yaklaşık 70 milyar dolar ödeyen Türkiye’de binaların sadece yüzde 20’si yalıtımlı.

‘Kredi imkânı sürdürülmeli’

Standartlara uygun yapılmış yalıtım sayesinde yaz aylarında soğutmaya, kış aylarında ise ısıtmaya harcanan enerjinin azalıp, faturaların hafiflediğini belirten Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, bunun çevreye büyük bir katkısı olduğunu hatırlattı. Ekonomik nedenlerle yalıtım yaptırmayanların çok olduğunu anlatan Eruslu, şunları söyledi:

“Şekerbank iş birliğinde ‘Eko Kredi’, yalıtım için önemli bir finansman çözümü oldu. Ancak yalıtımı herkes için ulaşılabilir kılmak için tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tüketiciye yönelik devlet desteğine ihtiyacımız vardı. Haziran 2022’de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde, İZODER’in desteği ile hayata geçen daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli Yalıtım Kredisi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Katılım bankaları tarafından verilmeye başlandı. İlgili bakanlıklardan sağlanacak bütçeler ile önümüzdeki dönemde de yalıtım kredisinin şartlarının daha da iyileştirilerek sürdürülmesini bekliyoruz.”

Levha kalınlığı önemli

Enerji verimliliğini sağlayacak yalıtım levhasının mümkün olduğunca kalın kullanılması önemli görülüyor. Önerilere göre, “Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8 cm, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10 cm, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12 cm ve Erzurum gibi çok soğuk olan yerlerde 14-15 cm kalınlıklarda yalıtım levhası kullanılmalı.”

Pencerelerde de kaplamasız klasik camlar yerine ısı ve/veya güneş kontrol kaplamalı yalıtım camları tavsiye ediliyor.

Konutta Reel Gerileme Devam Ediyor Konutta Reel Gerileme Devam Ediyor

4.4 milyon konut tasarruf ediyor

2023 yılı itibarıyla Türkiye’de konut sayısının 22 milyona ulaştığını hatırlatan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, bunlar içinde yalıtımlı konut sayısının ise 4 milyon 400 bin düzeyiyle sınırlı kaldığını söyledi.

Türkiye’deki bina stokunun iyimser bir tahminle sadece yüzde 20’sinin TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun yalıtılmış olduğunu kaydeden Savcı, “Karşılaştığımız her 10 konuttan 8’i enerji tasarrufu ve bina ömrü bakımından gerekli yalıtım uygulamalarına sahip değil” dedi.

Editör: Gayrimenkul Gündemi