Konut Satışları Neden Artıyor? Konut Satışları Neden Artıyor?

TBMM Genel Kurulu'nda, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanunla konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar kapsam dışında tutuldu.

Yeni kanunun site veya apartman yönetimlerinde sıklıkla konuşulduğunu belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Efe Can Altıntaş, “Düzenleme çıkar çıkmaz, günlük veya haftalık gibi kısa dönemli kiralamalara uygun konutların büyük bölümünde, site veya apartman yönetimlerinde, bu konuların görüşüldüğünü duyuyoruz.

Yazlık konutlarını kiralamak istemeyip kullanan ve sürekli oturan maliklerin muvafakat vermeye yanaşmayarak; kat irtifaklı site veya konutların günlük ya da haftalık kullanılmasına büyük ölçüde engel oldukları da biliniyor. Birçok site sakini de bu nedenle 100 gün ve üzeri olan sezonluk veya yıllık kiralamaya yönelmiş durumda.

Son birkaç yıldır kısa dönemli kiralamalarda önemli gelirler kazanıldığı için bu durum taşınmazların fiyatlarına da etki etmişti. İzinleri tamamlayamayan bu yatırımcılar yıllık kiralayamaya yöneldiklerinde kira artış oranı üst sınırının ve konut artış fiyatının altında kiralama riski ile de karşılaşacak. Bu nedenle daha çok sezon boyunca kiralamalar tercihlerde rol oynayacak.” dedi.

Kısa dönemli kiralamalarda süren sorunlar olduğunu da sözlerine ekleyen Altıntaş, “Dairelerini kısa dönemli kiralayanlar ile uzun dönemli kullanıcılar arasında şikayetlerin olduğunu ve uyarılar ile bu durumun çözülemediğini biliyoruz. Site yönetimlerine göre, sezonluk kiralamalar şimdiden arttı. Bu nedenle bu yazın kendileri açısından daha az stresli geçeceği beklentiler var.

Öte yandan yazlığını kiralamak isteyenleri de bu sefer başka bir tercih bekliyor. Taşınmazı kısa dönemli kiraya verdiklerinde bu kısa dönemlerin birkaçında kiraya vermek yerine taşınmazları kendileri de kullanarak tatillerini bu şekilde değerlendirebiliyorlardı. Böylece hem işlerinden izin aldıklarında birkaç dönem taşınmazı kullanıyorlar hem de kullanmadıklarında gelir elde edebiliyorlardı.

Ancak düzenleme sonrasında eğer izinleri tamamlayamıyorlarsa taşınmazı sezon boyunca kiralamak dışında tercihleri olmayacağından taşınmazı kendilerinin kullanma şansları kalmıyor. Bu nedenle geçen yıl kısa dönemli kiraya verilen dairelerin bir bölümü bu dönem sezonluk kiralamaya doğru dönüşürken, bir bölümü de tamamen bu işten vazgeçerek konutu kendileri kullanacakları şekilde kararlar alıyorlar. Bu durumun yazlık bölgelerdeki toplam konaklama ünitesi sayısını kısmi de olsa aşağıya çekmesi bekleniyor. “ şeklinde konuştu.
 

Editör: Gayrimenkul Gündemi