İyi pazarlar değerli okur arkadaşlarım. 

Bu hafta taktiksel bir konuya değinmek istiyorum. 

Gerek günlük hayatlarımızda gerekse bir gayrimenkul danışmanı olarak iş hayatımızda bize maddi ve manevi kazanç sağlayacağını değerlendirdiğim 4 basit ve hemen uygulamaya dönüştürmesi çok kolay iletişim kuralından bahsetmek istiyorum. 

İlk kural MUHATAPLARIMIZA HİTAP ŞEKLİMİZ. 

İş insanlığı mümkün olduğu kadar MESAFELİ BİR SAMİMİYET gerektirir. Gerektiği kadar samimi, gerektiği kadar mesafeli. 

Bunu sağlamanın ilk ve en kolay yolu da insanlara “BEY” ve “HANIM” unvanları ile hitap etmektir. 

Her ne kadar ilişkinin gelişmesi için ve bir ilerleme göstergesi olarak “Ağabey” ya da “Abla” demeyi salık verseler de; ben güven ve ciddi hizmet bedelleri talep edilen, bu sebeple de yüksek profesyonellik gerektiren işimizde fazla samimiyetin hem itici bulunabileceğini hem de gereksiz yakınlık kurmaya çalıştığımz bazı muhataplarımızın davranışları neticesinde hayal kırıklığı yaşayabileğimizi değerlendiriyorum. 

Mutlaka istisnalar olacaktır, ancak karşımızdaki kişi bize ismimizle hitap etse dahi, bir arkadaşlık ilişkisi içerisinde olmadığımızı; bir esnaftan ziyade bir iş insanı olduğumuzu mümkün olduğu kadar hatırımızdan çıkarmamamız gerektiğini 
düşünüyorum. 

İkinci ve üçüncü temel ve basit kurallar telefon aramalarımız ile olan iletişimimizde. 

Angelo Fradera’nın eğitimlerinden edindiğim bu pratik iletişim kuralı ARADIĞIMIZ KİŞİNİN TELEFONUNU KAÇ KERE ÇALDIRMAMIZ GEREKTİĞİ ile ilgili. 

“Siz emlak işindesiniz ve ne kadar acil bir işiniz olabilir ki? Bir insanı ararken, çok uzun süre telefonun çalmasına izin verdiğinizi ve karşınızdaki kişinin soluk soluğa telefonu açtığında bir gayrimenkul danışmanı ile karşılaştığında nasıl bir hayal kırıklığı ve öfke duyabileceğini düşünmenizi istiyorum.” demişti Angelo ve şu şekilde bağlamıştı konuyu “BİR KİŞİYİ ARADIĞINIZDA ASLA 3 DEFADAN FAZLA ÇALDIRMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN.” 

Yine Angelo’dan öğrendiğim bir diğer kural da, “Bir acil servis hizmetimi vermediğimizi aklımızdan çıkarmadan ASLA 7/24 ULAŞILABİLİR BİR DURUMA KENDİMİZİ DÜŞÜRMEMEMİZ GEREKTİĞİDİR.” 

Ticaret hayatında insanların birbirlerini arama saatleri sabah 08:00 ile akşam 19:00 arasında ve mümkün olduğunca çalışma günlerinde (pazar günleri hariç) olacak şekildedir. 

Akşamları SAAT 19:00’DAN SONRA VE PAZAR GÜNLERİ GİBİ BİZİM İÇİN ÖZEL ZAMAN DİLİMLERİNDE TELEFONLARA BAKMAYABİLECEĞİMİZİ ve KENDİMİZİN DE MÜMKÜN OLDUĞU KADAR BU SAATLERDE KİMSEYİ ARAMAMAMIZ GEREKTİĞİNİ aklımızdan çıkarmamalıyız. 

Dördüncü ve son olarak da günümüzün en önemli iletişim kanallarından WhatsApp uygulamasında uygulayabileceğimiz bir kuraldan söz etmek istiyorum. 

Çok iyi bildiğimiz gibi Whatsapp ile iletişimdeki en önemli unsurlardan birisi muhatapların birbirinin mesajlarını görüp görmediğini belli eden “MAVİ TİK” uygulamasıdır. 

Gördüğü halde görmemiş gibi yapabilmek imkanını sunan “mavi tiki” kapatma tercihi profesyonel dünyada benim bakış açıma göre profesyonellikten ve samimiyetten uzak bir durumu simgelemektedir. 

Kişisel bir tercih olduğu için saygı duymakla birlikte, HİÇBİR KONUDA GİZLEYECEK BİR HUSUSU OLMADIĞI İNTİBAI VEREN “MAVİ TİK” AYARI BENCE ÖZELLİKLE SAMİMİYET VE DÜRÜSTLÜK PRENSİBİ ÜZERİNE KURULU BİZİMKİ GİBİ KİŞİSEL HİZMET SUNMA SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİNDE MUTLAKA AÇIK OLMALIDIR. 

Tamamen kişisel bakış açımı yansıtan bu dört kuralın yer yer hoşumuza gitmese dahi, kariyerlerimizde bizlere çok avantaj sağlayacağına inanıyorum. 

Gerek bu konularda, gerekse diğer temel iletişim kuralları alanında yapacağınız ekleme ve önerilerinizi dört gözle bekliyorum. 

Gönlünüze bir pazar günü ve hafta dilerim. 

Haftaya görüşmek üzere…