Her ne kadar taraflar aralarında alım satıma dair sözleşme imzalamış olsa da, (alıcıya kredi çıkmaması gibi nedenlerden ötürü) tapu sicilinde tescil gerçekleşmezse emlak danışmanı hizmet bedeli alamaz.
Noterde yapılan gayrimenkul satış sözleşmesinin tapu siciline tescil edilmesi halinde ise emlak danışmanının hizmet bedeline hak kazanır.
Mal sahibi birden fazla emlak danışmanı ile anlaşmışsa, (ve taraflar farklı bir hüküm kararlaştırmamışsa) komisyon ücretine tarafları bir araya getiren emlak danışmanı hak kazanır.
Uygulamada mal sahiplerinin gayrimenkullerini birbirlerinden habersiz olan birden fazla emlak danışmanına verdiği görülebilmektedir. Böyle durumlarda gerekli pazarlama faaliyetlerini yaptığını ispat eden emlak danışmanı hizmet bedeli alabilir.
hizmet Bedeli için Sözleşmenin Yazılı Olması Önemli
Bir emlak danışmanı ile yer gösterme, danışmanlık, aracılık sözleşmesi yapıldıktan ve hizmet alındıktan sonra, emlakçı devre dışı bırakılarak taşınmaz hangi şekilde satın alınırsa alınsın, emlakçı hizmet bedeli ücretine hak kazanır.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile satış bedelinin yüzde 4’ü olarak uygulanıyor, yüzde 4’ten fazla ücret yasak.
Sözleşmeye yüzde 4 komisyon ücretinin kim tarafından ödeneceği yazılı değilse, satıcı ve alıcı eşit olarak, yani yüzde 2 olarak öderler.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı da aranmıyor. (Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Karar No: 2019/10641)
Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.
Sözleşmede, mülk sahibi yerine bir yakınının imzasının da bulunması yeterlidir.
Sözlü yapılan anlaşmalarda ise alıcı ve satıcı yasal olarak komsiyon ödeme zorunluluğu bulunmuyor.